На данашњи дан рођен Јован Дучић

JP Putevi Brcko

На данашњи дан, 17. фебруара 1871. г., у Требињу је рођен српски писац и дипломата Јован Дучић, чије је стваралаштво оставило снажан печат у српској књижевности, током прве половине XX века..

У родном месту је завршио основну школу, а потом се школовао у Мостару, Сарајеву и Сомбору. Већ првом песничком збирком „Пјесме“ (1901) представио се као надахнут лиричар, обузет темама бола и усамљености, љубави и смрти Као учитељ је службовао у Бијељини, али га одатле протерују аустроугарске власти, због критике режима у песмама „Ој, Босно“ и „Отаџбина“.

Одатле је прешао у манастир Житомислић, па у Мостар, где се, заједно са Алексом Шантићем, ангажовао у српском културно-уметничком друштву „Гусле“ и био један од покретача листа „Зора“.

Заједно Светозаром Ћоровићем, истакнутим историчарем и културним радником, бива протеран из Мостара, 1899. г., одакле одлази у Женеву и Париз, на дошколовавање. Од 1910. до 1941. г. је у дипломатској служби Краљевине Србије, Краљевине СХС и Краљевине Југославије, службујући у Цариграду, Софији, Риму, Атини, Женеви, Каиру, Будимпешти, Букурешту и Мадриду. По окупацији Југославије, у априлу 1941. г., прелази у Лисабон, а одатле одлази у САД, где се истакао међу српском дијаспором, пишући о усташком геноциду над Србима у НДХ.

У јеку ратних дешавања га је затекла и смрт, а његови посмртни остаци су похрањени у порту српског манастира Св. Саве у Либертвилу, у држави Илиноис, где су почивали све до октобра 2000. г., када су пренети у манастир Херцеговачка Грачаница, песников завичај.

Писао је и поезију и прозна дела, међу којима се истичу песничке збирке „Песме сунца“, „Песме љубави и смрти“, „Царски сонети“ и „Плаве легенде“, путопис „Градови и химере“; есеји „Благо цара Радована“, „Моји сапутници“, „Стаза поред пута“; расправе „Федерализам или централизам“ и „Југословенска идеологија – истина о југославизму“ и научна студија – „Гроф Сава Владиславић“.

MD MONTEL