Нема возача, путника све мање, аутопријевозници укидају линије

JP Putevi Brcko

Највише проблема имају мање фирме које превозе путнике у приградском саобраћају

Превозници путника у нашој земљи посљедњих мјесеци муку муче с одржавањем линија. Због мањка возача, високих цијена горива, али и све мањег броја путника, многи превозници принуђени су гасити линије.

Највише проблема имају мање фирме које превозе путнике у приградском саобраћају. Посебно је ситуација тешка на сјеверу земље те у западној Херцеговини, гдје села остају пуста, пише Дневни аваз.

Директор добојског предузећа „Требава експрес“ Владо Јаћимовић потврдио нам је да је прошле године остао без десетак возача, који су отишли радити у Словенију и Њемачку.

– Посла је све мање. Већ сада смо укинули пола линија. Све је мање и возача и путника. Одлази народ, аутобуси су нам празни – каже Јаћимовић.

Рјешење види у помоћи државе. Сматра да би домаћи превозници хитно требали добити постицај, како би радници имали више плаће, а послодавци могућност да их задрже.

– Сада покушавамо преживјети. Ако не будемо добили подршку, бојим се да ћу морати угасити предузеће – додаје Јаћимовић.

С истим проблемима суочени су и превозници који раде у међуградским линијама. Директор предузећа „Транстурист“ Тузла Неџад Сиочић казао је за „Аваз“ да се пораст цијене горива одразио и на пословање.

– Не можемо планирати куповину нових возила. Некад су се отимали за посао код нас. Људи одлазе у иностранство због виших примања и сталног посла – каже Сиочић.

– С мањком путника и недостатком кадра те укидањем линија у посљедње двије године посебно су суочене мање компаније. Веће фирме некако се успијевају изборити. Да не бисмо изгубили возаче, формирали смо властиту школу, гдје људе стално едукујемо и припремамо за посао – рекао је генерални директор „Centrotrans-Eurolinesa“ Сафудин Ченгић.

Извор:Фокус.ба

MD MONTEL