Манастир где се лечио Никола Тесла

Kolubara

Фрушкогорски манастир Шишатовац се налази у близини истоименог насеља и извора поточића Ремете. У почетку се манастир звао Реметица или Реметски манастир.

Сам постанак овог манастира, посвећеног светом Николи, везан је за монахе из Жиче, који су у 16. веку дошли на простор Срема и на рушевинама старије православне цркве светог Николе подигнут је манастир.

Не зна се тачна година кад је игуман Теофил са монасима из Жиче стигао и основао манастир, али име Шишатовац сигурно носи од половине 16. века.

Манастир је имао веома богату историју, у њему је сахрањен српски деспот Стефан Штиљановић који је и канонизован.

Његове мошти су овде стигле највероватније 1543. године из места Шиклош у Барањи, на граници Мађарске са данашњом Републиком Хрватском.

Манастир је био дариван и од Вука Исаковича (главног јунака Сеоба Милоша Црњанског), његовог брата Трифуна, а био је чувен и по манастирској библиотеци. Осликао га је чувени иконописац из Чалме, код Сремске Митровице, Григорије Давидовић Обшић.

У 19.веку у манастиру је боравио Вук Караџић и ту слушао и записивао песме гуслара Филипа Вишњића и Тешана Подруговића, а овде је био и архимандрит Лукијан.

У манастиру се од колере лечио и Никола Тесла, а син његове сестре Ангелине, доктор права и богословије Петроније Трбојевић, је овде сахрањен где је службовао као архимандрит за живота.

Манастир је преживео пожар 1849. године,али је много горе пострадао у Другом светском рату.

Данас манастирски комплекс чине обновљена црква храм Рођења пресвете Богородице, једна зграда недавно изграђеног конака, југоисточно од цркве и камена капела светих апостола Петра и Павла.

Скоро је обновљен и монументална манастирска капија. Изградња источног конака је завршена.

После 72 године, 6. августа 2016. у звоник су постављена три звона, укупне тежине 950 килограма.

Извор: србининфо

MD MONTEL