Ово треба да знате о комуникацији у вези

JP Putevi Brcko

Бројни фактори доприносе успеху везе, а један од њих је свакако и комуникација. Научите да комуницирате и ваша веза је на путу да буде успешна!

Терапеути објашњавају неколико кључних фактора које треба да знате о комуникацији, како би се повећале шансе да ваша веза буде успешна.

Постоји објашњење за исте расправе изнова
Ако се упорно расправљате око истих ствари, брачни и породични терапеут Ејми Мекманус каже да је реч о осетљивом проблему. Нажалост, добре вештине комуникације нису једино што вам треба да решите овај проблем.

„За почетак је најважније да идентификујете која је то осетљива тема око које се често свађате и како до те свађе долази“, саветује она.

Када утврдите околности под којима се та свађа обично покреће, можда ћете боље знати да одреагујете следећи пут када се „приближите“ свађи, па је заправо и не буде.

Понекад је све што треба да урадите – да слушате
Ако је вашем партнеру потребно да се „издува“ или да изрази своја осећања, важно је да га саслушате.

„Понекад само треба да кажете ‘разумем’ или ‘то мора да је тешко/фрустрирајуће/или шта год/ за тебе'“, сматра Мекманус.

Такође, некад дуг, искрен загрљај може да помогне. Али, ако знате да је партнеру потребан само „вентил“ да избаци све из себе, дајте му простора. Не морате увек ни да се убацујете у разговор, понекад је довољно само да слушате.

Очекивања спречавају добру комуникацију
Ако желите да имате добру везу у комуникацији, важно је да имате на уму да партнер и ви нећете увек имати исто мишљење у свему.

„Нереална очекивања често могу да се испрече на путу доброј комуникацији“, каже др Кони Омари. „То долази од тога што ви или партнер немате добре вештине комуникације, односно да никада не претпостављате шта ваш партнер мисли, жели, осећа. То треба да знате на основу разговора“.

Не постоји „прави“ начин комуникације, али постоји погрешан
Ако имате добру комуникацију у вези, не би требало да међу вама буде вређања, манипулације, избегавања… Др Омари каже да се ове тактике често користе од стране оних који имају лоше вештине комуникације.

„Желите да научите како да не радите ове ствари, да бисте ефикасно комуницирали са партнером“, каже она. „Генерално, имајте на уму да је боље да будете љубазни, него да будете у праву“.

Другим речима, ако се потрудите да будете љубазни у комуникацији са партнером, имаћете бољу комуникацију.

Не плашите се да се извините
„Много пута људи упадају у невоље само зато што нису у стању да преузму одговорност за своје понашање“, тврди др Омари.

Дакле, ако направите грешку и можда увредите партнера, не плашите се да се извините. Није важно да ли сте рекли нешто што нисте мислили или сте можда нешто рекли у шали, па је схваћено на погрешан начин.

„Искрено извињење је важно да би партнер знао да се кајете због нечега и да бисте поново успоставили блискост између вас двоје“, објашњава она.

Постоји разлика између разговора и комуникације са партнером
„Постоји притисак популарне психологије да комуницирате са партнером сваку, и најмању мисао“, сматра брачни терапеут др Каролин Маден.

Али, многи људи имају тенденцију да разговарају са партнером, уместо да комуницирају. Када разговарате, лако је „искључити“ се.

„Уколико имате навику да ово радите, не кривите партнера што не обраћа пажњу или се не сећа свега што сте рекли“, каже Маденова, додајући да је реч о једносмерном разговору.

За комуникацију је потребан разговор и активно слушање. Уколико вам се чини да вас партнер не слуша, затражите од њега неку реакцију, да бисте били сигурни да заправо комуницирате.

Комуникација може да буде забавна
Можда ће вам требати времена да научите ефикасно да комуницирате. Али, дугорочно, видећете да вреди.

„Ако комуникацију видите као храну која је потребна вези, партнери могу да науче да комуницирају своје потребе на забавне начине и да тиме спрече многе несугласице“, каже породични и терапеут за парове Латаша Метјуз.

 

Извор: мондо

MD MONTEL