Амерички новинар отишао у Венецуели и доживео шок: Зашто лажу, овде нема несташице хране

JP Putevi Brcko

Корпоративни маинстреам медији тугују за празним полицама и празним стомацима у Венецуели, али јесу ли наводни недостаци хране заправо стварни?

Након обиласка трговина у граду Каракасу, Макс Блументал је пронашао много производа за куповину – чак и велик избор пива.

“Полице с намирницама су празне јер хране има све мање” у Венецуели, вришти британски лист Индепендент. Трговине у земљи остају отворене, али су “ретко свабдевене”, жали се британски Гуардиан.

Чак и “основна роба”, као што су четкице за зубе, нису доступне за куповину. “Гладни” Венецуеланци морају бирати између “мучења или глади”, закључује дневник Bloomberg.

Покривеност вестима из Венецуеле од стране Западних mainstream медија оставља утисак да председник Николас Мадуро полако изгладњује властити народ – приповест коју је новинар Макс Блументал прогласио, након снимања великог супермаркета у Каракасу, ТОТАЛНОМ ЛАЖИ.

Продавница је понудила широк избор меса, производа и млечних производа (иако није било полумасног грчког јогурта, понижења које је вероватно резултат Мадурових тиранских начина, шали се Блументал. Оно што је најважније, craft пиво – обележје херојског конзумеризма – се могло наћи и превише на оделу за алкохол у супермаркету.

Блументал се такође дивио великој разноликости мирисног тоалетног папира, шампона и тоалетних потрепштина – тј. “основних роба” које према “fake news” CNN-у, нигде нема у Венецуели.

“Овде нема проблема с дистрибуцијом хране или проблема са несташицом хране”, закључује Блументал. “Питање је да ли је куповна моћ Венецуеланаца потпуно уништена, јер је њихова валута толико ослабљена хиперинфлацијом, шпекулацијама и поплавом долара које влада овде не може контролисати, као и гомилањем приватних капиталистичких елемената које подупире опозиција”.

Забавно извештавање овог новинара са терена долази усред напетог застоја око покушаја САД-а да испоручи оно што Вашингтон описује као хуманитарну помоћ Венецуели, упркос жељама венецуеланске владе да то не раде.

Хуан Гваидо, америчка марионета и “привремени председник” Венецуеле, изјавио је у четвртак како ће лично отићи на границу земље с Колумбијом како би примио пошиљку из САД-а, позивајући возаче да пођу с њим и пркосе граничарима који спречавају испоруку.

Хуманитарне организације су се дистанцирале од наводног пакета помоћи, због оптужби да би “хуманитарна помоћ” могла садржавати војну опрему или би се могла користити у политичке сврхе.

Извор: Нови-Свјетски-Поредак.цом

MD MONTEL