Велике бијеле ајкуле чувају тајну лијечења рака и болести везаних за старење

JP Putevi Brcko

Велике бијеле ајкуле чувају тајну излечења рака и других болести које се везују за старење, резултати су најновијег истраживања.

Прва мапа ДНК велике бијеле ајкуле открила је „мутације“ које штите ове животиње од рака и других болести. Научници се надају да ће додатна истраживања помоћи да се то откриће примијени на болести код људи.

Велике бијеле ајкуле, такође, имају способност обнове своје ДНК, што је код људи немогуће. Истраживање је спровео тим научника са Универзитета на Флориди.

Нестабилни гени код људи су оно што их чини осијетљивим на болести везане за старење, као што је рак. Ајкуле су се тако развиле да могу да обнове ДНК која је толерантнија на оштећења.

„Нестабилност генома је веома важно питање код многих тешких болести човјека“, рекао је један од аутора студије Махмуд Шивџи.

Он је додао да је природа развила паметне стратегије да одржи стабилност гена код ових великих животиња.

„Још имамо пуно да учимо од ових животиња, укључујући информације које ће бити корисне у борби против болести рака и обољења везаних за старење, као и начине залечења повреда код људи, што ајкуле успјешно раде“, рекао је он, пренио је ББЦ.

MD MONTEL