КАДА ЈЕ ИДЕАЛНО ВРИЈЕМЕ ЗА САДЊУ ВОЋЊАКА: зашто прољећна садња ризичнија од јесење (САВЈЕТИ)

JP Putevi Brcko

Блага зима а доста снијега је наклоњена свим воћним културама, било је доста снијега што је побољшало количину влаге у земљишту и омогућило воћарима који нису на вријеме стигли да обаве јесењу садњу, да воће саде током читаве зиме.

Према ријечима стручњака за воћарство из лозничког „Пољосавета“ Златице Крсмановић, саднице не теба стављати ни у превише влажно земљиште. Потребно је сачекати да се оно мало просуши али увек је боље воће посадити и у зиму, него у пролеће.

Прољећна садња је како је појаснила ризичнија, јер њено одлагање због временских прилика, честих киша у прољеће, доводи до кретања вегетације, што проузрокује слабији пораст након садње и слабији пријем садница.

Земљиште прије садње потребно је добро припремити, а риголовање (дубока обрада) одувијек се сматрало веома корисном мјером за раст и развој биљака.

Крсмановићева је указала и на значај куповине садница из провјерених расадника са постојећом деклерацијом. „Рупе би најбоље било ископати неколико недеља пре садње и то увек у правцу реда. На самој парцели извршити детаљан преглед садница, резидбу корена и на крају третирање корена са смесом од глине и говеђе балеге, разблажено са водом.“, објашњава она.

Садница мора бити добро припремљена прије стављања у земљу, коријенов систем скраћен на око 30 центиметара од коријеновог врата, добро распоређен у земљишту, како би имао што већи и бољи контакт са тлом и тек тада приступити затварању рупа.

Најбоље је ђубриво помијешано са земљом, ставити на дно рупе, преко тога још један слој земље па тек онда садницу. Јако је битно избјећи контакт корена са ђубривом јер то може изазвати његова траја оштећења.

Како је навела, одмах након садње, обавезно залијте саднице ради бољег контакта коријена и коријенових длачица са земљиштем, а скраћивање садница на жељену висину обавите непосредно пред кретање вегетације. Пожељно би било саднице третирати са неким фунгицидом у циљу заштите младе саднице од болести и патогена.

С обзиром на тренутне временске прилике, основно ђубрење, стајњаком али и минералним ђубривима можете радити ових дана. Савремена ђубрива, садрже лакоприступачан фосфор и калијум зато се у зељиште могу уносити и у фебруару и марту али увијек пред кретање вегетације.

Када крене вегетација у обзир долазе само азотна ђубрива, која ће да појачају бујност биљке и допринесу њеном бржем расту.

Блага зима са доста снијега, омогућила је одличне услове воћним културама у лозничком крају и за сада се може рећи да су у одличном стању. Веома често, у овим крајевима, велике проблеме праве касни мразеви, које шљиву, кајсију и брескву оштете и у фази цвјетања и прецвјетавања.

Извор: Лиса.рс/ОмјективМедиа

MD MONTEL