Ферхата Шећербеговић правоснажно ослобођена од оптужби

JP Putevi Brcko

Ферхата Шећербеговић (65), доктор у ЈЗУ “Здравствени центар” Брчко, правоснажно је ослобођена од оптужби за несавесно лечење девојчице Нејле Бајрић из децембра 2014. године. Њу је од оптужби правоснажно ослободио Апелациони суд Брчко дистрикта БиХ након што је одбио жалбу Тужилаштва Дистрикта и потврдио првостепену ослобађајућу пресуду из јула прошле године.

Подсетимо, Тужилаштво Дистрикта оптужило је докторицу Шећербеговић, као дежурног и ординирајућег лекара брчанске болнице у случају лечења девојчице Нејле Бајрић, због основане сумње да је лекарским пропустима довела до погоршања њене постојеће болести. Њој је стављено на терет да, иако је била свесна тешког, а касније и додатно погоршаног здравственог стања Нејле Бајрић, није осигурала њен хитан и адекватан медицински транспорт у најближу здравствену установу оспособљену за пружање неопходне интензивне педијатријске терапије и неге.

Као лекарски пропуст на којем се, поред осталог, заснивала ова оптужница наведена је и чињеница да пацијенту није пружена стручна медицинска подршка при њеном закашњелом транспорту у УКЦ Тузла, а која је према њеном здравственом стању била неопходна. Трогодишњакиња из брчанског приградског насеља Омербеговача је у тешком стању, са дијагнозом обостране бронхопнеумоније, примљена у брчанску болницу 9. децембра 2014. године, а након једнодневног медицинског третмана у овој здравственој установи преминула је сутрадан при транспорту за УКЦ у Тузли.

Лекарске пропусте у овом случају Тужилаштво Дистрикта оквалификовало је као Тешка кривична дела против здравља људи (из члана 234 став (3) у вези са кривичним делом Несавесно лечење (из члана 225 став (3) Кривичног закона Брчко дистрикта БиХ), за које је оптужило педијатра Шећербеговић. Оптужница против докторице првобитно је потврђена пред Основним судом Дистрикта, а у даљем току кривичног поступка она је ослобођена од оптужби пред овим судом. Ослобађајућу пресуду потврдио је потом и Апелациони суд Брчко дистрикта БиХ након што је претходно одбио жалбу Тужилаштва.

Тужилаштво Дистрикта процесуирало је овај случај свеобухватним и интензивним провођењем истраге о свим релевантним околностима лечења оштећене, а затим и подизањем и заступањем оптужнице пред судовима Дистрикта, те коначно и изјављивањем жалбе на првостепену ослобађајућу пресуду. Као заступник оптужбе Тужилаштво је у свим фазама поступка из најдубљих професионалних разлога настојало доказати одговорност оптужене ординирајуће докторице. Како су, међутим, оба суда Дистрикта сагласна о непостојању кривице оптужене, Тужилаштво је дужно такву одлуку поштовати као закониту.

Стоји у обавештењу Тужилаштва Дистрикта.

MD MONTEL