Некада трећи човјек Ватикана проглашен кривим за сексуално злостављање дјеце

Kolubara

Кардинал Џорџ Пел, ватикански благајник и некада трећи најмоћнији човјек у Ватикану, проглашен је кривим за сексуално злостављање дјеце након суђења у Мелбурну.

Џорџ Пел је на суду у Мелбурну проглашен кривим за преступе над 13-годишњим дјечацима, који су пјевали у хору Катедрале Св. Патрик, у просторијама цркве прије 22 године, а казна ће бити објављена почетком марта, пише Гардијан.

Пел је иначе осуђен још 11. децембра једногласном пресудом пороте, али према аустралијским законима ова одлука није могла постати јавна док се не заврши још једно суђење за сексуално злостављање дјечака из 70-их година, на којем је Пел ослобођен због недостатка доказа.

Осуђени тврди да је невин и уложио је жалбу на пресуду.

Пел је постао највише позиционирани дужносник Ватикана којем се судило за сексуално злостављање. Ватикан још није прокоментирао пресуду, али је објавио да су Пел и још два кардинала уклоњени из Вијећа савјетника.

Осуђујућа пресуда за Пела, који ће највјероватније бити затворен, је велики шок за глобалну католичку заједницу и ударац за папу Фрању који покушава дјеловати у борби против сексуалног злостављања дјеце унутар цркве.

Извор: кликс.ба

MD MONTEL