Хрватска на 36, Србија на 77 мјесту по квалитету живота од 80 земаља

JP Putevi Brcko

Хрватска на 36, Србија се нашла на 77. мјесту на листи од 80 најбољих земаља свијета, док је на 71. позицији у категорији квалитет живота која обухвата развијено тржиште рада, политичку и економску стабилност, добар здравствени и образовни систем и друго, показује анализа америчког магазина „U.S news & world report“.

Док су на врху листе Швајцарска, Канада, Шведска, Данска, Аустралија и Норвешка, а на дну су Пакистан, Либан, Алжир и Иран.

Три године узастопно Швајцарска је у самом врху држава по квалитету живота. Држава се, кажу, „дослиједно истиче у перцепцији пословно оријентисане метрике и квалитета живота“. То је резултат одговора који је дало више од 20.000 учесника истраживања које спроводи поменути магазин.

Пословни лидери и грађани из 36 земаља процењују 80 држава према 75 критеријума, између осталих, квалитет живота, економски утицај, моћ, образовање, еколошка прихватљивост, културни утицај, отвореност за пословање, покретљивост, авантуризам и наслеђе…

Највећи скок ове године биљежи Јапан који је са петог мјеста 2018. сада на другом мјесту. Глобална репутација Јапана побољшана је у пет категорија.

Иако је листа за 2019. релативно неизмењена у поређењу са претходном годином ипак има „новајлија“. Тако је ове године Холандија по квалитету живота пала на 11 место, док је Норвешка по квалитету живота високо оцијењена.

Рангирање „U.S news & world report“ дио је аналитичког пројекта названог извјештај о Најбољим земљама за 2019, који говори о „вриједностима постојања снажног глобалног статуса држава које се такмиче за инвестиције, туристе и утицај“, каже професор маркетинга Дејвид Рејбстејн у школи Вартон из Пенсилваније.

Извршни уредник у U.S news & world report Ерик Гертлер каже да данашњи потрошачи имају бесконачне изборе о томе где уложити свој капитал и вријеме. Спискови попут овог, тврди Гертлер, пружају грађанима и лидерима податке који им помажу у доношењу одлука о важним пословним и животним питањима.

У првих десет земаља нашла се опет Француска и то прије свега због свог културног утицаја и наслеђа. Норвешка као новајлија на овогодишњој листи, најбоље је рангирана на основу тога какве услове пружа у подизању дјеце те „зеленом, здравом животу“. Сједињене Државе одржале су стабилан ниво задржавајући осму позицију и то прије свега по томе колики утицај имају у свијету.

Извор: U.S news & world report

MD MONTEL