7 трикова да смирите дијете код фризера и 4 начина која никад не успијевају

JP Putevi Brcko

Мој син – слатко, фино, паметно, забавно, енергично дијете – увијек је волио мало да ситничари, и то око разних ствари, на примјер за њега не постоји већи проблем од одласка фризеру. Иако је сада то сасвим у реду, када је имао седам година, требало је много труда да све буде како треба. Дакле, уколико је шишање дјетета права ноћна мора за вас, подијелићу са вама неколико савјета како да ово олакшате и себи и њему.

У суштини, поента је да су све функционисале једном, евентуално двапут. Заборавила сам да напоменем да је поред ситничарења помало и живахан. Главне ствари које су помогле да се смири код фризера били су вријеме и зрелост, над чим, на жалост, и немате баш контролу.

Ипак, знате шта? Ја сам прошла све ово, и ви ћете. Верујем у вас и у ваше дијете. Можда ће неки од трикова који су помогли мени, помоћи и вама са вашим дјететом.

Има и оних који нису радили за мене, те би можда било паметно да их избјегнете. Учите из мог искуства, људи!

1. Подмићивање

Не мора то бити нешто огромно (по мом мишљењу и не треба, јер ћете упасти у зачарани круг), већ мало, као што је аутић или плишана играчка за које бисте иначе рекли „не“. Примјетила сам да је јако корисно ићи у фризерски салон у близини радње са играчкама. На тај начин прођемо поред излога, он постане толико узбуђен због неке играчке, и онда слиједи договор: „Добро, ако будеш сједио мирно код фризера, послије тога ћемо се вратити по ту играчку, може?“

Ово је радило и било је сјајно! Али, као и већина ствари, радила је једном. Ипак, можда би друга дјеца могла да се навикну на подмићивање.

2. Телефон

Дајте свом дјетету телефон и пустите га да гледа по јутјубу шта му је у том трену интересантно, или да игра игрице. У сваком случају, ово је јако корисно уколико дијете не добија ове уређаје много често, те ће се тада потпуно унијети и смирити. Уколико морате ви да држите за њега телефон, можда ћете морати заједно са фризером да изводите разне покрете (у зависности од угла који фризеру одговара за рад), али у сваком случају може добро испасти.

3. Слаткиши

Ово је можда најстарији и најефектнији родитељски трик, а спада у класике са разлогом. Дјеца обожавају слаткише. Додатни савијет: Немојте бирати слаткише који се једу дуго, попут лизалице, јер ће се дјеци сва коса улијепити у то, те ће имати додатни разлог за плакање.

Из искуства ово говорим.

Зато је боље да се одлучите за гумене бомбоне или карамелице. Можете им дозволити да оду у радњу и одаберу сами своје слаткише с времена на вријеме.

4. Забаван фризер

За неку дјецу, сједење у интересантној столици у облику тркачког аута током шишања прави потпуну промејну у свијету. Фризерски салони специјално намијењени дјеци су обично доста скупљи, али уколико не знате како да се изборите са дјететом, онда то заиста вриједи. Не само да ће ваше дијете „возити ауто“ или „јахати коња“, него поред себе имате фризера који умије да се избори са малишанима који се врпоље.

5. Шишајте их сами

Нисам особа која се лако адаптира на било шта што подразумева координацију покрета. Када сам била дијете, била сам јако лоша у свим тим домаћим задацима где је било потребно сјецкање. Другим ријечима, и даље сам јако лоша у ономе што дејца докторирају са 9 година. У суштини, поента је да није тешко шишати лако и на брзину. Мало са једне, мало са друге стране и готово. А ако упрскате? Искрено, они су дјеца, биће слатки без обзира на све. Заиста није много важно.

6. Позовите фризера у кућу

Ово у ствари нисам сама радила, али имам пријатеље чија су дјеца од престрављеног вриштања у салону дошла до тога да срећно отварају врата фризеру који им долази у кућу. Опет, ово ће вјероватно бити мало већи трошак, али ако имате разлог, онда заиста вриједи.

7. Схватите да је шишање само избор, нисте у обавези да пролазите кроз то

Искрено? Већином када сам ишла да средим своју фризуру и повела сина са собом на шишање, покајала сам се. Заиста, шишање је потпуно опционо. Па шта ако нема савршену фризуру! Све док му је косица чиста и очешљана, све је како треба. Заиста бих вољела да сам била опуштенија и водила се тиме да је „његова коса његов избор“. Не само да сам схватила да би то била права ствар, него би ми сачувало и вријеме, и новац и енергију, али и живце. Али добро. Живимо и учимо.

8. Давање разлога

Хахаха..

Они су дјеца! Они мисле да су Моћни ренџери стварни. Зар стварно мислите да ће повјеровати у праве разлоге? Немојте се мучити.

9. Мољење

У најбољем случају, сатјераће вас у ћошак. У најгорем, тражиће ваше сузе, јер су за њих оне као слаткиши (већ смо рекли колико их воле). Наравно, не кажем да су дјеца монструми, барем не све вријеме, али се и оним најфинијим дешава.

10. Претње

Људи, била сам ту и зажалила (нарочито откад сам схватила да је шишаје заиста ствар избора), то једноставно не функционише. Барем не у мом случају. Само су створиле стресну ситуацију која је милион пута гора, јер сада, не само да се дијете престравило због тренутне ситуације, већ и због будуће. Заиста ово не препоручујем.

11. Срам

Најозбиљније, немојте никада посрамљивати дијете. Немојте говорити, па ни претпоставлати да ће им људи судити уколико се не буду шишали или да ће изгледати лоше ако то не ураде. Па чак и ако вам успе, заиста није вредно стварати дугорочне посљедице, које ће довести до тога да дијете мисли да му је увек потребна нечија потврда, пише – ЈуМама

MD MONTEL