Брчко дистрикт, у мрежи аутопутева, добија нову привредну шансу

JP Putevi Brcko

Брчко дистрикт, у мрежи аутопутева, који ће повезивати Бањалуку и Београд и Београд Сарајево, добија нову привредну шансу. Град који има привредну Луку на ријеци Сави, могао би искористити свој географски стратешки положај и унаприједити привредни развој и постати привредно чвориште за водни, жељезнички и друмски саобраћај.

Жељезница, ријека Сава, мрежа путева, географски положај, граница са Европском Унијом, за сада су неискоришћене предности, за развој привреде дистрикта Брчко. Вијест да ће се Брчко наћи у мрежи аутпутева, значајна је информација.

– Па Божији је дар, који има Брчко. Дакле њен географски положај, ријеке Сава, жељезничка пруга и приступне цесте до Брчко дистрикта, који по мом суду, и по суду многих, који се у то разумију, није довољно искориштен – рекао је Перо Гудељевић, шеф Одјељења за привреду дистрикта Брчко.

Предсједник Привредне коморе дистрикта Брчко Јеленко Илић истакао је да се Брчко налази на обали ријеке Саве, која није пловна.

– Налазимо се на чворшиту жељезничком, који није исправан. Налазимо се врло близу аутопут Београд- Загреб, који такође није повезан – сматра он.

Неискоришћавањем логистичких ресурса, који могу унаприједити развој и конурентност привреде, она стагнира.

– Да се са да већи значај логистици, и кроз призму логистике да гурамо велике инфраструктурне пројекте, типа изградње новог моста, новог граничног прелаза, електрификација пруге, приступних путева, ревитализација пруге, пловног пута Саве – наводи Јово Илић, Удружење логистичара Дистрикта Брчко.

Дистрикт Брчко већ је у завршној фази изградње градске заобилазнице, на коју би требало да се споји аутопут Бања Лука – Београд. Иста заобилазница, која је грађена као једна трака аутопута, односно брза цеста, може у старту уз изградњу приступних тачака, бити и саставни дио мреже аутопута Београд – Сарајево.

– Оно што треба да урадимо су те, такозване приступне тачке, и за један и други правац, и да их дефинишемо у нашим просторним плановима, како би се могло приступити изради све потребне документације, планске и сваке друге и укључујићи, све претходне студије наравно – нагласио је Мирослав Мишкић, директор.

Једно је сигруно, изградња ауто-пута Београд-Сарајево, преко Брчког, Бијељине и Тузле, могла би убрзати привредни и економски развој ове регије и допринијети бржем протоку робе и људи. Што је основни темељ за изградњу, доброг и успјешног привредног амбијента.

Извор: РТРС

MD MONTEL