Дивљан – неизбрисиви траг…

JP Putevi Brcko

На данашњи дан четвртог марта пре четири године преминуо је Влада Дивљан, композитор, извођач и стваралац који је оставио неизбрисив траг на музичкој сцени бивше Југославије.

Дивљан (1958-2015) је као гитариста, певач и главна креативна снага култног састава Идоли у првој половини осамдесетих година био заслужан за класике какви су Ретко те виђам са девојкама, Малена, Русија, Небеска тема, Маршал и Она то зна. Из богатог опуса Идола, посебно се истиче албум Одбрана и последњи дани (1982).

Влада Дивљан и „Невладина организација“ – „Само једну љубав имам“

Током дуге самосталне каријере после распада Идола, Влада нам је подарио Она ради у Руднику/Патуљке, Све лажи света, Однеси ме и, по многима, једну од његових најбољих песама Само једну љубав имам, забележену на мини албуму Четири годишња доба (2012) Владе и Љетног кина.

Владин пријатељ и музичар, члан Невладине организације, перкусиониста Борис Буњац припремио је нову верзију ове песме коју је Влада снимио са НВО, коју су, осим Буњца чинили и Владини дугогодишњи сарадници и пријатељи басиста Зденко Колар, пијаниста Александар Шандоров и бубњар Марко Миливојевић.

„То је последњи снимак који је Невладина организација направила са Владом пре доста година“, објашњава Борис Буњац. „Остао је сакривен у компјутеру да сачека моју сигурност да ће звучати добро и било му је потребно тачно три године за то. На крају сам микс ипак реализовао у Владином омиљеном програму Logic Pro X, и јесте био у праву када је говорио да ту музика звучи лепше“, додао је Буњац.

На Владину значајну и богату заоставштину подсетио је и прошлогодишњи емотивно величанствени концерт одржан десетог маја на његов 60. рођендан у београдском Центру  „Сава“,  где су неке од Дивљанових најлепших песама изводили Момчило Бајагић, Корнелије Ковач, Душан Којић-Која, Зоран Костић-Цане, Небојша Антонијевић Антон, Дарко Рундек, Зоран Предин, Саша Лошић, Дејан Вучетић, Горан Васовић, Бојана Вунтуришевић и бројни други, уз подршку Невладине организације и загребачког Љетног кина.

Извор: РТС, Long Play

MD MONTEL