Погледајте шта се све догоди са тијелом ако престанете пити алкохол мјесец дана

JP Putevi Brcko

Неколико волонтера жељело је сазнати хоће ли бити промјена у њиховом изгледу и здрављу издрже ли четири седмице без алкохола. Одговор је, барем на њиховим примјерима, да, а промјене су биле доста драматичне, пише Bright Side.

Прва седмица

У стварности, људи једу више пију ли алкохол и онда кад престану пити, инстинктивно желе задржати руке заузете, обично храном. Најбоље је стога замијенити храну с соком или воћем након престанка пијења алкохола.

Алкохол, посебно заслађен, повећава разину шећера у крви, што може изазвати жудње за слатким након престанка. Но различити људи имају различите реакције. Некима тако пада шећер у крви, што може бити опасно за људе који имају дијабетес.

То може бити истина и за људе који су пили, примјерице, само чашу вина прије одласка у кревет како би заспали брже. Иако због алкохола можда заспите брже, он снижава квалитету вашег сна. Неки људи могу имати и ноћне море док се организам не адаптира на ново стање.

Оне су сигнал великих промјена у тијелу с обзиром на то да се оно рјешава токсина.

Друга седмица

Кад људи редовито пију алкохол, станице јетре одумиру и на њиховом мјесту јављају се ожиљци. Орган се може опоравити, но ријеч је о доста спором процесу. Но чим мање пијете, јетра ће се брже опоравити.

Алкохол омета циркулацију крви, што доводи до недостатка кисика у кожи. Као резултат алкохол чини кожу сухом, што доводи до појаве пигментних мрља и раних бора.

Алкохол повећава производњу желучане киселине. Другим ријечима, желудац једе сам себе полако. Успут, то је и разлог зашто људи једу више кад пију алкохол.

Трећа седмица

До треће седмице очити знакови конзумирања алкохола (као што су тамни кругови испод очију и отицање лица) нестају. То је зато што мокраћни сустав сад може исправно функционирати.

Кад је особа само мало пијана, улази у дубоку фазу сна одмах прескачући почетне фазе. А кад концентрација алкохола у крви падне, спавање више није дубоко и људи се чешће буде. Једном кад алкохол потпуно нестане из сустава, њихов циклус спавања враћа се у природно стање, што олакшава буђење.

Пијење алкохола смањује и производњу слине која утјече на стање зуба. Стога, не пијете ли алкохол, имате мањи ризик од каријеса, а ваша зубна цаклина постаје јача.

Алкохол не убија само бол већ и рецепторе окуса и осјећај мириса, што се с временом такођер опоравља.

Четврта седмица

Ако је особа прекомјерне тежине, маса тијела драматично се смањује. Наравно, бројке су ту индивидуалне те овисе и о низу других фактора, но у просјеку ријеч је око 3 килограма мјесечно.

Алкохол повећава крвни притисак, а ако се то догађа пречесто, може довести до хипертензије. Осим тога, ризик од развоја кардиоваскуларних болести драматично пада.

Извор: Аваз

MD MONTEL