Превише сна током викенда је лоше за организам

KOLUBARA Brčko

Излежавање и превише спавања током викенда неће надокнадити штетне посљедице промјене динамике спавања током радне недеље, показује студија истраживача америчког Универзитета у Колораду.

Мањак сна током радне недеље уобичајен је јер људи покушају да избалансирају посао са породичним и друштвеним обавезама.

Сан, међутим, има кључну улогу у регулисању метаболичких процеса у организму, утичући на све – од варења до стреса, а краће спавање у дужем периоду је повезано са повећањем ризика од дијабетеса и срчаних обољења.

– Краће спавање током радне или школске недјеље узрокује да људи једу више него што им је потребно. То доводи до повећања тежине – рекао је професор Кен Рајт, један од аутора студије објављене у часопису “Current Biology”.

У испитивању је учествовало 36 здравих одраслих особа испод 40 година. Током двије седмице се у лабораторијским условима пратио њихов унос хране, излагање свјетлу и сан. Учесници су били подијељени у три групе: једној је било дозвољено да спава девет сати ноћу, другој пет сати.

Трећа група је имала ограничен сан пет дана, али су им дозволили да спавају онолико колико су хтјели током викенда, да би се потом вратили у динамику радне недјеље са ограниченим спавањем.

Истраживачки тим је открило да је викенд-група пријавила више “поремећеног сна” и успјела да се одмори 66 минута викендом.

Стручњаци препоручују одраслима да одржавају седам сати ноц́ног сна дослиједно у интересу доброг здравља.

Извор: Индепендент

MD MONTEL