УЗБУНА! Језива игрица Момо, повезана са убиствима дјеце, стигла и у Српску

JP Putevi Brcko

Застрашујућа игрица Момо стигла је у БиХ, а полиција је позвала родитеље да обрате посебну пажњу како би се спријечиле трагичне посљедице по дјецу, сазнаје Српскаинфо.

Извор близак безбједносним агенцијама изјавио је да су у протеклих мјесец дана на подручју Федерације БиХ, али и Републике Српске, пријављено неколико случајева који се доводе у везу са језивом игрицом повезаном с убиствима, посебно међу младима.

– Морбидна радозналост или жеља да се буде популаран у друштву довели су до тога да многи млади људи изводе радње у којима жртвују своје животе играјући игрицу Момо – објаснио је извор Српскаинфо.

На основу слике скулптуре „птице жене“ из Јапана, демон Момо је постао попут урбане легенде на Интернету. Момо с разгораченим очима, рашчупаном косом и језивим осмијехом подсјећа на ноћног духа из хорор филма „Прстен“, у којем група тинејџера одгледа касету са бизарним и ужасавајућим снимцима, па буде убијена у наредних 7 дана.

– Располажемо информацијама да је Момо нешто попут раније игрице “Плави кит”. За сада нема тежих посљедица, већ су случајеви били везани за пријетње и страшење између дјеце, али се прати безбједносна ситуација када је у питању насиље путем Интернета – објаснио је извор Српскаинфо, додавши како су до сада пријављена два случаја на подручју Сарајева и Бањалуке.

 Министарству унутрашњих послова Републике Српске истакли су да су упознати са овом игрицом.

Психолози упозоравају да слободан приступ Интернету, уколико га имају дјеца, значи пуштање у кућу најмрачнијих и најопаснијих особа.

Психолог Александар Милић изјавио је да су, захваљујући неконтролисаним приступима Интернету, и дјеца у стану препуштена улици.

– Ми сада са улице доводимо јако опасне људе у своје станове, од педофила до разних болесника. Ствари попут игрица “Момо” и “Плави кит” родитељи требају озбиљно схватити, те да повећају контролу онога шта им дјеца гледају на Интернету – објаснио је Милић.

Додаје како се у рјешавање ове проблематике морају укључити и школе.

– Наставници и професори, у зависности од годишта ученика, требају прилагодити предавања и објаснити дјеци какве су предности, а које су мане Интернета и свега онога шта се тамо може пронаћи – навео је психолог Милић.

Он истиче да се не треба у потпуности забранити приступ Интернету дјеци, али да родитељска контрола мора постојати како не би дошло до трагичних посљедица.

Апел полиције

Из Министарства унутрашњих послова Републике Српске такође су упутили апел родитељима да повећају пажњу над дјецом која имају приступ Интернету.

– Јако је битно да родитељи, односно старатељи надзиру дјецу када су на Интернету, управо због ствари попут игрице “Момо” или других – изјавила је портпарол МУП Републике Српске Мирна Миљановић.

Извор: Српскаинфо

MD MONTEL