ДОГОДИО НАМ СЕ ДИСТРИКТ

JP Putevi Brcko

Приликом проглашења Кондоминијума за Дистрикт државе БиХ, пре деветнаест година, страни окупатори су се досетили како, до јуче три зараћена народа, заједно да славе Дан Кондоминијума. За рођендан су изабрали Међународни Дан жена 8. март!!!

И након деветнаест година, слободно можемо рећи да је овај датум изгубио сваки смисао прославе јер, осим грандиозног трошења народних пара, прослава се може окарактерисати као катастрофа! НИТ ЈЕ ДАН ЖЕНА НИТИ ЈЕ РОЂЕНДАН ГРАДА!

До пре неку годину „кајмак“ за организацију прославе Дана Кондоминијума лопатом је згртао Ђуро-Пендула. Сећате се силних спотова, филмова, авиона, камиона… А све у стилу „МОЈЕ БРЧКО“!!! Да се човек исповраћа на гладан стомак!!! Свеукупна оцена је била 1-!!!

Сада нема филмова али је прослава и даље равна НУЛИ!!! Поставља се питање ЗАР МИ НЕМАМО НЕКОГ СТРУЧЊАКА КОЈИ БИ ОВАКО ЈЕДНУ БИТНУ ПРОСЛАВУ УМЕО ДА РЕЖИРА КАКО ТРЕБА?

Изгледа да немамо!!! Зато нам доводе учеснике и водитеље из Сарајева, Тузле, Бања Луке, који „воде“ програм као да позивају на стрељање! Муцају, греше у читању, без трунке емоција се саплићу о текст… фали само још на крају реченице да изговоре „У ИМЕ НАРОДА, ОСУЂУЈЕ СЕ НА СМРТ СТРЕЉАЊЕМ“!!!

Ало бре рођаци, има ли и мало живота у вашем професионализму? Де се мало насмешите, де мало опуштено водите програм… Да се разумемо, новац за ангажман је чист ко сунце и за њега водитељски пар, као и учесници програма, неће платити порез јер то је тезга за коју њихови порезници и не знају. Са друге стране исти тај новац неће потрошити овде у Кондоминијуму већ тамо негде код своје куће. И макар да овде тај новац бар осмехом у току вођења програма оправдају они су ВОДИЛИ ПРОГРАМ КАО ДА ЈЕ ПАРАСТОС!

Мада, кад боље размислим, код нас се од памтивека запошљавају људи првенствено са стране, Гуња, Жупања, Сребреник, Тузла, Шамац… домаћи нису „ИН“! Тако је и водитељски пар ангажован из чувене ПОГРЕБНЕ АГЕНЦИЈЕ „ТОПАЛОВИЋ И СИН“ која није регистрована у Кондоминијуму!!!

Ал да се вратим на свечану Академију. Изведоше сестру на позорницу да отпева арију, а она разјапи вилицу и запева са одвратно наглашеним вибратом – из свег грла… Било је страшно слушати!!! Мада, овај вибрато се фантастично уклапа уз водитељски ПАР-астос!

И таман смо мислили да је арији крај кад певаљка крену да се захваљује свом мужу на предивно проведених двадесетпет година заједничког живота!!! КАКВЕ ВЕЗЕ ИМА ЊЕН БРАК СА ДАНОМ КОНДОМИНИЈУМА?

Свако ко је слушао програм путем локалног Радија могао је да помисли да је њен човек умро, да не да лепи Бог, па је овај комплетан парастос заправо посвећен њему а не да се ради о рођендану Кондоминијума. Они који су били у Дому културе и који су имали „срећу“ да парастос прате уживо могли су да примете ђувегију који је из првих редова мало поскочио и климнуо главом у знак одобравања комплетне ове ујдурме његове супруге са сцене! Добро је, жив јој је човек и није парастос за њега иако је била исувише приватна на свечаној Академији прославе 19-тог рођендана Дистрикта!

Остаје нејасно ЗБОГ ЧЕГА У ПУБЛИЦИ НИЈЕ БИЛО ДАМА? Бар их није било у прва четири реда. Ако је празник жена (8.март), ред би био да даме буду у првом плану. Вероватно зато што је ово ипак био парастос Дистрикту па се даме, по новим европским правилима не позивају да седе у првом реду на парастосу. Први редови су резервисани за домаће политичаре и стране окупаторе.

Мада, овогодишња прослава има и једну позитивну страну. Ради се о концерту уочи парастоса. Сјајан наступ Јелене Розге. Забележен је несвакидашњи одзив младих који су уживали у песмама Розге… Добро, и они старији су имали прилику да визуелно уживају у концерту. Бар нешто добро да се деси! Велико браво за концерт и велики МИНУС ЗА ПАРАСТОС!

ДОГОДИО НАМ СЕ ДИСТРИКТ ПО ДЕВЕТНАЕСТИ ПУТ!!!

MD MONTEL