Палачинке а ла „Хали Бери“

JP Putevi Brcko

Себичност је једна од особина људи од које ми се коса на глави диже.

Посматрам мушко друштво за једним столом у овдашњем кафићу. Због близине, хтео не хтео, чујем њихов разговор:

– „ЈА КАД ИСПЕЧЕМ ПРАСЕ, ПА ТО ЈОШ НИСИ У ЖИВОТУ ПРОБАО… КЉУЧ ЈЕ У ТАЈНОМ РЕЦЕПТУ КОЈИ ДОДАЈЕМ АЛ ЈОШ НИКОМЕ НИСАМ ОДАО ТАЈНУ“!!!

Чуј ТАЈНИ РЕЦЕПТ за печење прасета!!! Мош мислити! ПРАСЕ, РАЖАЊ, ВАТРА и то је то! Која тајна?

Тајновитост спремања одојка на ражњу прекида други лик из истог друштва:

– „ЈА ПРАСЕ ПОЛИЈЕМ ПИВОМ… НИШТА СЛАЂЕ НЕМА“!!!

У том се први ЈАПАЈА убаци:

– „МА КАКВО ПИВО. ТАЈНИ САСТОЈАК ЈЕ ВЕОМА БИТАН… НЕ МОГУ ДА ОТКРИЈЕМ… АЛ ПРСТЕ ДА ПОЛИЖЕШ“!!!

Не сећам се да сам чуо жене у кафани да причају чија је сарма боља и која има ТАЈНИ САСТОЈАК који убацује у сарму… Мада у сарму може да се убаци свакојаких ђаконија… ал прасе на ражњу и тајни састојак!?!

Прво, ако је састојак направљен искључиво од горе поменутог домаћина, а да пре тога нико није тако нешто направио, онда ОК! Поздрављам ТАЈНУ! Али ако се ради о већ постојећем додатку хране, то онда није ТАЈНА, већ једноставно ЛИЧНИ УКУС НАКНАДНО УБАЧЕН У СПРЕМАЊЕ ЈЕЛА КОЈИ НИЈЕ УОБИЧАЈЕН У РЕЦЕПТУРИ. И што би то било некаква тајна?

Ако се дотичноме толико свиђа и не жели да открије другима, онда буразеру једи сам! НАЈЕДИ СЕ ПРОКЛЕТИЊО И ЧУВАЈ ТУ СВОЈУ „ТАЈНУ“ ДО КРАЈА ЖИВОТА!!! Ма да си Хали Бери не би од тебе пробао ни залогај!

Е, кад смо код Хали Бери… Верујем да не постоји кућа у којој се не спремају палачинке. У сваком случају, желим да поделим са вама рецепт за „палачинке А ЛА ХАЛИ БЕРИ“! Мени се свидело веома. Можда ће и вама зато, пробајте!

брашно 250 гр (око 23 кашике)

вода 4 дл

млеко 4 дл

јаја 4 ком.

уље 4 кашике

ванилин шећер (једна кесица)

врло мало соли

цимет (по жељи)

Рум екстрат

Испечене палачинке премажите по жељи џемом, еуро кремом, можете додати и воћну салату па све то украсити шлагом или топљеном чоколадом… Најбитније да у овом рецепту НЕМА ТАЈНИ. Рум екстрат је мој скромни допринос палачинкама. Експериментишите и ви, додајте неки зачин по жељи!

И још нешто. Ове палачинке није направила Хали Бери. Назвао сам их тако јер након шест поједених палачинки, од сласти и задовољства, на очи почне да ми се привиђа Хали Бери. Можда је због рум-екстрата, не знам. Пробаћу следећи пут да убацим неки други екстрат… Ал` страх ме да ми на очи не искочи Трамп…

MD MONTEL