Хоће ли и гориво бити скупље?

JP Putevi Brcko

На светским су тржиштима цене нафте прошлe недеље порасле, но њихов је раст био ограничен због страховања улагача да ће успоравање раста највећих глобалнe привреде изазвати слабљење потражње за енергентима.

На лондонском је тржишту цена барела прошле недеље порасла 1 одсто, на 65,75 долара, док је на америчком тржишту барел поскупио 0,5 одсто, на 56,05 долара.

ОПЕК смањује производњу

Подршку ценама пружају вести да се чланице Организације земаља извозница нафте (OПЕК) и њени партнери на челу с Русијом, придржавају лањског договора о смањењу производње за 1,2 милиoна барела дневно.

Додатну им подршку пружа и смањење производње у Венецуели и Ирану због америчких санкција.

Уз то, улагачи се надају трговинском договору између САД-а и Кине, што би могло утицати на стабилизацију раста кинеске и глобалне привреде.

Но, засад је то само нада јер сви посљедњи подаци указују на успоравање раста највеће светске привреде.

Успоравање раста глобалне привреде

У петак је објављено да је у САД-у у фебруару број запослених порастао за само 20.000, што је најмањи раст од краја 2017. године, док су аналитичари у анкети Ројтерса очекивали 180.000.

Ти подаци указују на успоравање раста америчке привреде у првом тромесечју ове године, што је додатно забринуло улагаче, ионако поколебане због слабих показатеља из Кине, који указују на даљње успоравање раста друге по величини светске привреде.

Кинески је извоз, наиме, у фебруару пао за 20,7 одсто у односу на исти лањски месец, што је његов највећи пад у три године и знатно већи од 4,8 одсто, колико су очекивали аналитичари у анкети Ројтерса.

То указује на слабост иностране потражње, док на слабљење домаће потражње указује податак о 5,2-постотном паду увоза, већем у односу на 1,4 одсто колико су очекивали аналитичари.

Уз то, прошле седмице је Европска централна банка (ЕЦБ) знатно смањила процене раста привредне еврозоне у овој години, с претходних 1,7 на 1,1 одсто, што потврђује да се раст највећих светских привреда успорава.

То је изазвало оштар пад цена деоница на светским берзама.

„Ако се настави пад цена деоница, то би могло притиснути и цене нафте“, каже Брајан ЛаРосе, аналитичар у фирми „United-ICAP“.

Рекордна производња у САД-у

И док макроекономски подаци најављују успоравање раста или чак слабљење потражње за нафтом, производња у САД-у и даље се креће на рекордним нивоима од око 12 милиона барела дневно, што је досад највиши ниво производње једне земље у свету.

Ипак, могуће је очекивати смањење производње у САД-у, с обзиром да је у петак фирма „Baker Highse“  објавила да је прошле недеље број активних нафтних постројења у САД-у смањен трећу недељу за редом.

Број активних постројења смањен је за њих 9, на укупно 834, што је њихов најмањи број од прошле године.

Због очекивања да ће ове године цене нафте ослабити у односу на лани, део произвођача планира срезати производњу. Но, ако цене нафте порасту, те планове би могли и одложити.

MD MONTEL