Када треба да пијете топлу, а када хладну воду да бисте смршали?

JP Putevi Brcko

Најважније правило здравог живота гласи: минимално осам чаша воде дневно. Ако тренирате или покушавате да смршате, морате да знате да сама исхрана неће дати резултате без правилног уноса воде, која је у овом случају и битнија.

Да би тело нормално функционисало, за циркулацију и рад црева од велике је важности унос довољне количине воде.

Ипак и овде треба правити разлику. Можда сте чули да постоји полемика око тога да ли је боље пити топлу или хладну воду. Заправо, за правилно функционисање организма добре су обе опције, али постоји правило када се пије топла, а када хладна.

Хладна вода

Не постоји бољи начин да се расхладите и освежите него хладном водом.

Треба је пити пре тренинга јер подстиче сагоревање калорија. Пијење хладне воде помаже у очувању тела од прегрејавања, посебно док вежбате, или током топлог времена. Непотребно повећање телесне температуре може оптеретити ваше срце јер вене имају тенденцију ширења.

Конзумација хладне воде да би се снизила телесна температура такође помаже у сузбијању дехидрације која може настати због прекомерног знојења.

Хладна вода разбуђује. Када смо поспани имамо навику да попијемо више кафе него што је неопходно, а то неће помоћи. Ако осетите поспаност, попијте једну до две чаше воде које ће вас одмах разбудити.

Топла вода

Добар је избор, нарочито ујутро након буђења, јер подстиче рад свих органа, метаболизам и пробаву. Када завршите тренинг, најбољи начин да надокнадите изгубљену течност и повратите енергију јесте конзумација управо топле воде, која ће вас очистити изнутра.

Топла вода спречава старење коже. Делотворнија је за испирање накупљених токсина у телу од хладне воде. С ослобађањем тела од отпадних производа, кожа може постати мекша и сјајнија. Такође, потиче производњу структурних протеина колагена и еластина, што затеже кожу и заглађује боре.

Одлична је за рад црева. То је зато што помаже у разбијању хране на мање честице, допуштајући им да пролазе глатко кроз гастроинтестинални тракт. Пијење топле воде помаже у сузбијању затвора, као и других симптома повезаних с њим, као што су надутост, гасови или грчеви у желуцу.

Наравно, никако не смете да пијете топлу воду која долази директно из бојлера.

Извор: БН

MD MONTEL