Словенија, политичар кажњен због коментарисања груди новинарке

JP Putevi Brcko

Бивши градоначелник Копра Борис Попович осуђен је на затворску казну у трајању од шест месеци, условно на две године, за сексистичке изјаве против новинарке Еугеније Карл 2013. године.

Борис Попович, који је од 2002. до 2018. године водио пети по величини град у Словенији, коментарисао је груди репортерке РТВ Словенија, преноси СТА.

Док му је суд у Копру изрекао условну затворску казну у грађанској парници, бившег градоначелника је Окружни суд у Љубљани, где је Еугенија Карл поднела кривичну тужбу, већ казнио са 3.500 евра.

Попович до сада није коментарисао пресуду за СТА, а Карлова је рекла да је то победа не за њу, већ за друштвену нормалност.

Тврдила је да овакви базични лични напади не могу остати некажњени у цивилизованој европској земљи.

Додала је да је суд штитио „уставно право на људско достојанство и лични и професионални интегритет“ и да је одбио злоупотребу слободе говора за политичку присилу и ућуткивање новинара.

Карлова је, заједно са уредницом РТВ Словенија Мојцом Пашек Шетинц, такође тужила лидера Демократа (СДС) Јанеза Јаншу због увредљиве изјаве.

Јанша, бивши премијер, на свом Твитер налогу је 2016. назвао Карлову и Шетинцу „испраним проституткама“ чије су „јефтине услуге“ биле на понуди на „Фејсбук страници јавне куће“.

MD MONTEL