Приведено 18 особа, троје задржано због насилног понашања у РТС-у

JP Putevi Brcko

Претходна два дана полиција је привела 18 особа у вези са протестима и упадом у зграду РТС-а. Три особе су задржане због сумње да су насилно ушле у РТС, претиле моторном тестером, разбиле стакло и безобзирно се понашале према запосленима у јавном сервису и полицијским службеницима, рекао је директор полиције Владимир Ребић. Шесторица полицајаца задобила су телесне повреде.

Владимир Ребић је поводом захтева „да се ослободе деца“ рекао да закон Србије подразумева да су деца особе млађе од 14 година, а да је већи број приведених старији од 20 година, а неки су и четрдесетогодишњаци.

За два дана приведено је 18 особа, девет због прекршаја закона о јавном реду и миру, а осам због учињених кривичних дела.

Пред надлежним прекршајним судом седам особа је хитно процесуирано. Шесторо је осуђено на 30 дана затвора, једна особа на новчану казну, а против две се води прекршајни поступак у редовној процедури.

Осам особа је учинило кривично дело, од којих шест кривично дело насилничко понашање на јавном скупу. Од њих, три особе су на задржавању, а против три се води поступак у редовној процедури.

„Три лица су задржана јер су насилно ушла у РТС, претила моторном тестреом, разбила стакло, безобзирно се понашали према запосленима у РТС-у и полицијским службеницима“, рекао је Ребић.

На питање који је одговор полиције на ултиматум Бошка Обрадовића да сви приведени након упада у РТС буду пуштени до данас у 15 часова, Ребић је рекао да је Србија правна држава, и да се зна који орган шта ради.

„Полиција не утиче на одлуке других надлежних органа, односно суда. Нереално је да неко из полиције зове суд. Могу констатовати да је најава протеста бесмислена. Нема потребе да на овај начин исказују захтеве, јасна је процедура и суд је донео одлуке“, рекао је Ребић.

Ако и данас буде протеста, полиција ће, каже Ребић, поступати као и јуче.

„Ту смо да заштитимо институције, сви који буду учинили прекршај или кривично дело, биће процесуирани“, рекао је директор полиције и поручио организаторима протеста да протестују у складу са Законом о јавном окупљању.

Шест полицајаца задобило телесне повреде 

Директор полиције је истакао да је полиција током викенда поступала професионално и уздржано.

„Физичка снага је примењена искључиво према најагресивнијима и учиниоцима деликата који су највише угрожавали безбедност. Најпре смо издавали упозорење, наредбу, и видели сте и на смнимцима да је полиција крајње уздржано реаговала, потискивањем“, рекао је Ребић и додао да ће унутрашња контрола МУП-а испитати све случајеве у којима је била употребљена снага.

Указао је да је полиција радила у тешким условима, под великим притиском, бахатим понашањем, нападима, вређањем.

„Шест полицајаца је задобило телесне повреде. То су полицајци који су часно обављали задатак, да омогуће оптимилан ред и мир и за оне који шетају и који раде у компанијама“, истакао је Ребић.

Поводом изјаве председника Вучића који је рекао да је направљена грешка што полиција није била послата у РТС, Ребић је рекао да МУП сваки пут прави процену.

„Сваки пут правимо процену, видели сте да је претходних недеља било мирно и да нисмо сматрали да има потребе да шаљемо у РТС толико службеника. Наша тактика ће се променити“, најавио је Ребић.

Рекао је да ће, ако се протести наставе на недемократски начин – са насиљем и угрожавањем живота, ангажовати више полицајаца који ће бити на услузи грађанима.

Извор: РТС

MD MONTEL