Од 1. априла следи забрана гледања порно филмова

JP Putevi Brcko

“Porn Block“ је покушај британских власти да зауставе гледање порно филмова Британцима млађим од 18 година.

Велика Британија ће од 1. априла бити прва земља на свету, која ће преко интернет филтера, који су већ месецима у развоју, покушати да забрани гледање порно садржаја млађима од 18 година. Према истраживању тржишта велики број младих Британаца доживеће тад шок, јер у земљи нису ни свесни да је блокада спремна – чак 76 одсто њих, на које ће се ова забрана односити.

Уредба, која ће забранити тј. покушати да забрани млађима од 18 да гледају порно садржаје најављена је 2017. године, а критиковале су је многе невладине организације, порнографска индустрија и адвокатске канцеларије, који се сви слажу да је то кршење људских права и слободе медија, објавио је Тхе Верге, наводећи да је ово неки облик цензуре садржаја, који би, ако се испостави успешним, могао да буде прилагођен и за било који други онлајн садржај.

Да би се приступило порно сајту од 1. априла сваки корисник ће морати да на увид да своје личне информације, које ће потврдити да је 18+: лиценцу за возаче, број пасоша, број кредитне картице и слично. Такође, приступнице за плаћене порно сајтове куповаће се у продавницама и на киосцима, које коштају 4.99 фунти, кад ће се продавац приказивањем документа купца лично уверити да ли је он 18+ или не.

Сви сајтови порно садржаја, који не пристану да “легитимишу“ посетиоце у Великој Британији биће блокирани путем филтера, који су спремни за интернет провајдере.

Поштовање ове уредбе је обавезујуће за све интернет провајдере у Великој Британији.

MD MONTEL