Brčko: Bakljama na restoran zbog albanskog orla

KOLUBARA Brčko

Tužilaštvo Brčko distrikta optužilo je S.D. (29) i S.S. (26) iz tog grada jer su prošle godine nakon fudbalske utakmice između Srbije i Švajcarske na Svjetkom prvenstvu u Rusiji bacili baklje na restoran “Palma” i tako doveli u opasnost veći broj ljudi.

Naime, u optužnici se navodi da su njih dvojica 22. juna prošle godine oko 22.50 u brčanskoj Ulici Miroslava Krleže na obližnjem SRC “Blatuša”, kao navijači reprezentacije Srbije, odgledali prenos pomenute utakmice, koja je okončana pobjedom švajcarske reprezentacije. Golove su postigli reprezentativci albanskog porijekla koji su to proslavljali ukrštanjem dlanova i tako simbolizirajući figuru orla kao dominantnog simbola zastave Albanije. To je, kako se navodi u optužnici, kod njih izazvalo bijes i mržnju prema Albancima pa su se dogovorili da razbijaju i zapale radnje u vlasništvu Albanaca.

“Sastali su se sa više NN lica na parking prostoru iza prostorija Centra za socijalni rad i dogovorili da prvo zapale i unište restoran ‘Palma’, vlasništvo E. Zejneli, nakon čega su sačekali da se raziđe masa ljudi s kojim su gledali prenos utakmice i s bakljama ‘bengalkama’ i kamenjem u rukama došli pred restoran u kojem su bili vlasnik i osam radnika, te su bacili baklje i kamenje”, navodi se u optužnici.

Dragičević je bacio zapaljenu baklju u pravcu restorana, koja je udarila u staklo i pala na tlo, a Stevanović je bacio u pravcu restorana zapaljenu baklju, koja je pala na krov, gđe se i zadržala i od koje je počeo pucati crijep.

Vlasnik je to čuo, istrčao napolje, pokušavajući uhvatiti počinioce, ali kada je uočio zapaljenu baklju na krovu, otišao je u potkrovlje i kroz krovni prozor bacio baklju, spriječivši zapaljenje objekta, koji je oštećen za oko 490 KM.

Izvor: bijeljinalajv

MD MONTEL