Од грипе умрла 72 пацијента у БиХ

JP Putevi Brcko

Од почетка сезоне у БиХ од посљедица вируса грипе умрла су 72 пацијента. Ријеч је већином о особама средње и старије животне доби с тешким вишеструким коморбидитетима.

Позитивна вијест је да вирус грипе полако јењава, али и даље се биљежи средња активност болести сличних грипи. Обољелих има широм Босне и Херцеговине.

На подручју Федерације БиХ смртни случајеви су забиљежени у Кантону Сарајево (четири), Тузланском кантону (осам) и Херцеговачко-неретванском кантону (два). У претходној седмици преминула је једна особа из ТК, пише Клиx.

У Рефералној лабораторији за грипу до сада је тестиран 371 узорак, од којих је 140 позитивно на вирус грипе тип А, и то 76 узорака на подтип А(Х3Н2) и 64 на подтип А(Х1Н1)пдм09. До сада је пријављено укупно 130 САРИ случајева позитивних на вирус грипе. САРИ случајеви позитивни на вирус грипе присутни су у свим добним скупинама, највише у групи 25-64 и 65+.

У Републици Српској је забиљежено 58 умрлих, а посљедњи случај у протеклој седмици забиљежен је у Болници Источно Сарајево.

Највећа учесталост пријавливања обољена сличних грипи (ИЛИ) су имале регије Требиње и Источно Сарајеви, а најмање Фоча и Бијељина, док је највише САРИ случајева пријављено у УКЦ РС, те болницама Добој и Приједор.

Највећи број обољелих од ИЛИ инфекција је у групама 30-64, потом 15-29, док је у категорији САРИ инфекција највише обољелих у групама 30-64 и млађи од 65 година.

Извор: БН

MD MONTEL