Вечерас концерт поводом 800 година аутокефалности Српске православне цркве

JP Putevi Brcko

Поводом једног од најзначајнијих јубилеја које српски народ обиљежава ове године – осам вијекова аутокефалности Српске православне цркве, Конзервативни клуб, у сарадњи са Црквеном Општином Брчко, организује концерт Византијског хора школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскин“.

Прије осам вијекова трудом Светог Саве успостављена је Српска архиепископија и Срби добијају пуну аутокефалију у погледу цркве. Овај догађај, уз државотворне напоре великог жупана Стефана Немање, представља темељ српске духовне и националне свијести.

Појање у коме ће грађани Брчког уживати у суботу је исто оно које је слушао и монах Сава на Светој гори, а чији је мелос укоријенио и у српску цркву. Школу црквеног појања чине ученици и дипломци ове петогодишње школе која постоји од 2011. године и у њој се изучава древно источно-црквено, једногласно појање.

Срби су ово појање примили још са просветитељском мисијом Ћирила и Методија, а нарочито се учврстило за време првог архиепископа српског Светог Саве. Појање се током вијекова његовало и развијало у српској цркви, све до почетака 19. вијека када је настао краћи прекид ове музичке традиције, која се обнавља осамдесетих година прошлог вијека под утицајем Свете горе, нарочито српског светогорског манастира Хиландар.

Овај хор је до сада наступао на разним црквеним манифестацијама, а најзначајнији су њихови наступи у Србији, Грчкој, Словачкој и Америци.

Концерт је заказан за вечерас у 19:30, а улаз је слободан.

MD MONTEL