НА ГРАНИЦИ СВЕ КРИТИЧНИЈЕ – Дневно у БиХ уђе више од 100 миграната, највећи талас тек следи

JP Putevi Brcko

Месечно у БиХ уђе више од 30.000 илегалних миграната! Овај алармантни податак потврдио је Слободан Ујић, директор Службе за послове са странцима.

У исто време, док се криза повећава, институције БиХ не чине много те се само на седницама Савета министара констатују бројке.

– Тренутно, од 100 до 110 миграната дневно уђе у БиХ. Имали смо седницу Оперативног штаба за миграције па смо расправљали о заштити границе. Гранична полиција саставила је план који ће бити достављен Савету министара. У њему су бројке о томе колико би службеника требало запослити да надгледамо све ударне тачке – навео је Ујић.

Међутим, то је само број миграната коју службе упрате, док је стварни број вероватно већи, а највећи талас још није ни почео када би у БиХ могло улазити и до 30.000 миграната.

Како је раније објављено, Гранична полиција била је задужена да изврши анализу и утврди на којим је деловима границе било највише илегалних улазака те колико би службеника требало запослити да би се граница сачувала.

Према њиховим проценама, да би се граница и критичне тачке покриле 24 сата дневно, потребно је више од 1.000 службеника. Али, проблем је што Граничној полицији недостаје кадра да ради и у нормалним условима.

– Граничној полицији БиХ за обављање основних послова и задаћа, без ванредних околности и сложеног стања на граници које је евидентно од почетка 2017. године, недостају 442 полицијска службеника. Према процени Граничне полиције БиХ, да би се покрила идентификована места преласка границе на истоку БиХ, потребно је додатних 510 службеника, а у случају покривања и свих потенцијалних места преласка било би потребно много више службеника – речено је из ове службе.

Критичне тачке

То значи да би за покривање само критичних тачака на граници дугој око 600 километара требало запослити укупно 952 службеника. У случају да се треба осигурати граница целом дужином, потребно је пет пута више службеника.

Гранична полиција: Не можемо сами

Из Граничне полиције истичу да сами не могу заставити талас миграната нити решити сложено стање на граници.

– Гранична полиција неће моћи самостално и са постојећим материјално-техничким капацитетима и бројем службеника решити сложено стање на граници без знатне подршке државних и ентитетских органа, посебно полицијских, као и међународних организација, што се посебно односи на финансијску подршку за набавку софистициране специјалистичке опреме за надзор границе – речено нам је.

Тотална блокада уласка

– Ако граница према ЕУ остане херметички или потпуно затворена, онда ћемо и ми ићи на тоталну блокаду уласка. Доста је грађана, посебно из Ирана који туристички улазе у Србију, а у БиХ улазе као мигранти и таже азил – рекао је јуче Денис Звиздић, председавајући Савета министара БиХ, пише Аваз.

Извор: српскаинфо

MD MONTEL