Sećanje na žrtve NATO bombardovanja

KOLUBARA Brčko

Komemorativnim manifestacijama širom zemlje obeležavaju se dve decenije od početka NATO agresije na SRJ. Državna ceremonija biće održana večeras u Nišu. I u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji sećaju se žrtava.

Državna ceremonija obeležavanja 20. godišnjice od početka bombardovanja biće održana u Nišu. Danu sećanja prisustvovaće državni vrh sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu.

Patrijarh Irinej će večeras služiti moleban u centru Niša. Kod Spomenika žrtvama NATO agresije položeni su venci i održano opelo.

U Beogradu su položeni venci na Spomenik žrtvama rata i braniocima otadžbine 1990-1999, povodom Dana sećanja na žrtve NATO bombardovanja.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović je istakao da je 20 godina od NATO agresije brzo prošlo, ali da rane koje su ostale ne mogu da zacele nikada.

“Akcija koju su nazvali ‘Milosrdni anđeo’ izazvala je smrt više od 2.500 ljudi, među kojima je bilo i osamdesetoro dece. Ne smemo da zaboravimo nijedan život koji je izgubljen tokom NATO agresije, jer su oni dati za slobodu naše zemlje i naroda”, ukazao je Mladenović na Savskom trgu u Beogradu.

Vence na Savskom trgu su položili i predstavnici udruženja koja neguju sećenja na ratove i žrtve ratova devedestih godina 20. veka.

Povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve NATO bombardovanja, u Tašmajdanskom parku položeno je cveće na spomen-obeležje posvećeno devojčici Milici Rakić i deci stradaloj u bombardovanju.

Na brdu Straževica, gde je na današnji dan 1999. godine pala prva bomba u Beogradu, kod spomen-obeležja “Glasnik sa Straževice”, odata je pošta poginulim vojnicima i civilima tokom bombardovanja.

“Straževica je bila jedna od prvih meta NATO agresije na našu zemlju. Ponosno je stajala kao otpor i prkos svakom agresoru. Srbija je u poslednjih nekoliko godina konačno na pravi način počela da se obraća svojim herojima. Danas Srbiju nije sramota da se podseti na one koji su se za nju borili i to nikada ne smemo da zaboravimo”, istakao je ministar Nebojša Stefanović.

Predstavnici Grada i RTS-a položili su vence ispred spomenika “Zašto”u znak sećanja na poginule radnike RTS-a.

U Novom Sadu obeležene su dve decenije od NATO agresije nad Srbijom. Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, zajedno sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, prisustvovao je, u kasarni “Jugovićevo”, komemorativnom skupu jedinica iz garnizona Novi Sad i položio venac na spomen obeležje nevino stradalima.

Vučević je naglasio da kulturom sećanja na 24. mart 1999. mi ne zakucavamo našu budućnost, nego idemo hrabro u nju, svesni da smo pretrpeli velike bolove i patnje.

Potpredsednik Milićević istakao je da je naša obaveza da večno čuvamo pijetet na nevino stradale i da nikada ne zaboravimo sve strahote, koje su u toj agresiji učinjene građanima Srbije.

Na spomen obeležje stradalima vence su položile i delegacije Južno-bačkog upravnog okruga, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, ORVS-a Grada Novog Sada, SUBNOR-a Novi Sad, udruženja Ratnih veterana i Vojnih penzionera, kao i porodice poginulih pripadnika Vojske Srbije.

Parastosima i polaganjem venaca na spomenike nastradalima u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji obeležena je 20. godišnjica NATO bombardovanja.

Prigodni skupovi i događaji, u prisustvu porodica stradalih, predstavnika lokalne vlasti, Srpske pravoslavne crkve i Vlade Srbije, organizovani su u Zvečanu, Zubinom Potoku, Kosovskoj Mitrovici.

Dvoipomesečno bombardovanje označilo je početak agonije i uvod u egzodus koji su Srbi na Kosovu i Metohiji doživeli. Teror iz vazduha nastavljen je terorom na zemlji. A nije okončan ni 20 godina posle.

Više od 200.000 Srba je napustilo Kosovo i Metohiju, a povratak se sveo na svega nekoliko procenata.

U Gračanici, na parastosu stradalima tokom i posle bombardovanja rečeno je i da je rat odneo mnogo toga vrednog, ali je Srbima malo toga dobrog doneo.

U Gračanici, Kulturno-prosvetna zajednica i SPC javnim skupovima podsećaju na stradale i nelegitimnu akciju zapadne vojne alijanse.

U Smederevu su položeni venci na Spomenik stradalima u NATO agresiji.

Prisutnim građanima obratio se Branče Stojanović, zamenik predsednika Skupštine grada Smedereva. Tog 24. marta 1999. godine, u večernjim satima, gađan je položaj u Vučaku.

Za 78 dana vazdušnih napada NATO avijacije poginulo je 14 pripadnika vojske i policije iz Smedereva.

Smederevo je više puta bilo meta NATO napada. Bombardovani su most na Dunavu kod Smedereva, postrojenja “Jugopetrola”, trafo-stanica u krugu Železare, industrijska zona, mostovi na auto-putu kod Velike Plane.

Dan sećanja na žrtve NATO agresije obeležen je i u Zrenjaninu komemoracijom i polaganjem venaca na spomenik poginulim u ratnim sukobima od 1991-1999.

Porodice, rodbina, predstavnici gradskih vlasti, udruženja boraca, vojske i policije, polaganjem venaca na spomen-obeležju ispred Skupštine grada, i parastosom, obeležili su u Kraljevu Dan sećanja na branioce otadžbine stradale u ratovima od 1990-1999. godine.

Kraljevo sa okolinom granatirano je 54 dana.

Polaganjem venaca na spomenik “Tuga”, na Gradskom trgu u Kikindi, obeleženo je 20 godina od NATO bombardovanja.

Na spomenik podignut nastradalim borcima Kikinde u ratovima devedesetih i tokom NATO agresije na SRJ položili su članovi porodica poginulih, zvaničnici Skupštine Vojvodine, predstavnici boračke organizacije, udruženja, političkih stranaka, ali i pripadnici Vojske Srbije i policije.

Dvadesetogodišnjica agresije NATO na SRJ beležena je u Požarevcu polaganjem venaca na Spomenik žrtvama ratova od 1991. do 1999. godine.

Vence su položili predstavnici požarevačkog garnizona Vojske Srbije, Grada Požarevca, policije, boračkih i patriotskih organizacija i roditelji i rodbina poginulih boraca.

Tokom bombardovanja 1999. godine u Pčinjskom okrugu stradale su 62 osobe, a ranjeno je 207. U Vranju su kraj spomenika poginulima u oružanim sukobima od 1990. do 2003. godine i NATO agresiji, vence i cveće položili članovi porodica poginulih, delegacije grada, vojske i policije.

Parastosom i polaganjem venaca kraj Spomenika žrtvama rata od 1991. do 1999. i NATO bombardovanja obeleženo je 20 godina od početka agresije u Čačku.

Vence su položili načelnik Moravičkog upravnog okruga Slobodan Jolović, gradonačelnik Čačka Milun Todorović, predstavnici Vojske, policije, udruženja građana i pojedinci.

Prvi napad na teritoriji Čačka 1999. godina, dogodio se 25. marta kada je u selu Katrga pogođen aerodrom Lađevci. Tokom 78 dana poginulo je šest osoba, a ogromnu materijalnu štetu pretrpeli su privredni objekti i porodične kuće. Na području Čačka palo je 120 projektila.

U organizaciji Istorijskog arhiva otvorena je u Kruševačkom pozorištu, izložba ratnih fotografija novinara Radeta Stankovića, dopisnika lista “Politika” iz Kruševca pod nazivom “NATO zločini u Rasinskom okrugu”.

Poginulim pripadnicima Vojske Jugoslavije, tačno u podne, na spomen-obeležju u kasarni “Rasina” odata je počast i položeni venci. Održan je i komemorativni skup sećanja na stradale u NATO agresiji, a članove porodica poginulih primio je komandant kasarne “Car Lazar” u Kruševcu.

U 12 sati oglasile su se i sirene za vazdušni napad kako bi se građani podsetili na 24. mart 1999. godine.

U Jagodini i Pomoravskom okrugu takođe je obeležen Dan sećanja na žrtve NATO agresije, a vence su položili pripadnici Policijske uprave i Gradske organizacije SUBNOR Jagodine i minutom ćutanja odali počast poginulima.

Cveće je položeno na spomen ploču osam poginulih policajca na Kosovu u zgradi Policijske uprave i na spomenen bistu potpukovniku Vojske Jugoslavije, pripadniku 63. padobranske brigade Goranu Ostojiću u Osnovnoj školi koja nosi njegovo ime, a koji je poginuo o blizini kasarne “Košare” na srpsko albanskoj granici.

U agresiji NATO, najveće razaranje u Pomoravskom okrugu, doživeli su opštine Ćuprije i Paraćin.

Područje Pomoravskog okruga, za 78 dana agresije, bombardovano je 44 puta sa 161 projektilom, sedam lica je povređeno i naneta je velika šteta privrednim i društvenim objektima, mostovima, putnoj i komunalnoj infrastrukturi. Najveće razaranje doživeli su opštine Ćuprija i Paraćin.

Izvor: rts

MD MONTEL