Словенија би задржала зимско рачунање времена, Хрватска склонија летњем

JP Putevi Brcko

Након неспоразума око Пиранског залива, пршута, сад је на помолу нови раздор између Хрватске и Словеније. Овај пут је реч о временској зони јер Европска унија од 2021. године најверојатније укида измене зимског и летњег начина рачунања времена.

Наиме, како је Јутарњем листу потврђено из словенског Министарства инфраструктуре, Словенци су најближе томе да се одлуче за зимско рачунање времена. Из словенскога Министарства током викенда су појаснили да је реч о задржавању зимског односно средњоевропског система рачунања времена (ГМТ +1), којем тренутно припадају и све словенске комшије.

Словенска одлука, напомињу даље у својој службеној изјави, још није коначна јер је у току саветовање између земаља регије с намером да се суседне земље међу собом ипак координишу те одаберу заједничку временску зону. Но, иако су Словенци, тврде, свим суседним земљама упутили дописе с неколико питања везаних уз њихова размишљања о временској зони којој би радо припадале, засад им ни из једне од њих наводно није стигао никакав одговор.

Одговора нема ни из Хрватске, а неслужбене информације из Министарства саобраћаја, мора и инфраструктуре говоре како та институција од Словенаца на ту тему није ни примила никакав допис.

Осим тога, неслужбени је став да су Хрвати ипак склонији одабиру летњег начина рачунања времена, зато што више погодује грани туризма који се у Хрватској и даље већином своди на “сунце и море”.

“Још увек нисмо одрадили никакве службене консултације с Министарством туризма, но неслужбене су поруке да би нам више одговарао летњи систем. Тренутно нам ова тема баш и није била у фокусу, но могуће је да ћемо заговарати супротно од онога што заговарају наши суседи Словенци”, неслужбено је речено из Министарства.

Баш као што би летње рачунање времена наводно било примерено за хрватски туризам, једнаки аргумент у прилог зимском рачунању времена имају Словенци који су, више него по сунцу и мору, познатији по зимским туристичким програмима, здравственом и велнес туризму.

Препорука Европског парламента по том је питању свакако да се суседне земље међусобно договоре како припадање различитим временским зонама не би проузроковало тешкоће на тржиштима.

Не успеју ли међусобно пронаћи неки заједнички језик, Одбор за саобраћај Европског парламента најверојатније ће процењивати избор сваке државе чланице понаособ, с намером да одабир зимског односно летњег рачунања времена не узрокује тешкоће на унутарњем тржишту ЕУ.

Тога су свесни и Словенци који су одлучили предухитрити хрватску равнодушност према том важном питању па су међу првима стали заговарати зимско рачунање времена.

Ипак, напомињу да су спремни преговарати.

Извор: кликс

MD MONTEL