Немачки стручњак упозорио свет на опасну појаву у Хрватској!

JP Putevi Brcko

Грајф је закључио да би УН, као највећа и најутицајнија међународна организација за мир, требало да се позабави опасним појавама у Хрватској.

Историчар Холокауста Гидеон Грајф позвао је специјалног известиоца Уједињених нација за људска права да се позабави проблемом нарастајућег неоусташтва у Хрватској.

„Изражавајући своју најдубљу забринутост због растућег тренда неоусташтва, посебно међу младима, љубазно бих вас замолио да као специјални известилац за људска права нешто предузмете и да се позабавите питањем јавне употребе поздрава ‘за дом спремни’ и употребе усташких ознака, као што је хрватски грб са првим белим пољем, који је доказан усташки симбол из Другог светског рата“, поручио је Грајф.

„Дужност историчара није само да пишу књиге, него и да активно дају свој допринос у дефинисању и заустављању свих облика неофашизма и дискриминације. Потребно је дати подршку УН у борби против глорификације нацизма и новог таласа антисемитизма који су изузетно опасни и морају се спречити“, написао је Грајф.

Грајф је оснивач и директор Међународне експертске групе ГХ-7 за борбу против глорификације и праксе нацизма и неонацистичких активности, истраживач Института за Холокауст „Шем олам“ и аутор многих научних чланака и књига о Аушвицу и фабиркама смрти у Другом светском рату.

Грајф је закључио да би УН, као највећа и најутицајнија међународна организација за мир, требало да се позабави опасним појавама у Хрватској како би спречила да случај неоусташа охрабри друге неонацистичке покрете у свету.

Указао је и на то да се данас у Хрватској, на фудбалским стадионима, на концертима, млади поздрављају усташким поздравом „за дом спремни“, носе на мајицама усташке ознаке и врло често изазивају инциденте попут оног на фудбалској утакмици између Хрватске и Израела, када је цео стадион салутирао усташким поздравом.

Усташки криминалци данас су слављени у Хрватској, истакао је Грајф и додао да им се подижу споменици и по њима именују улице, а ђаке уче да су усташе биле „хрватски патриоти“.

Грајф је додао да са својим колегама дели мишљење да доприноси научника у „писаној форми“ једноставно нису довољни да зауставе ревизионизам и растуће неоусташтво, које се отворено симпатише некада чак и на институционалном нивоу, и у том контексту поменуо бившег хрватског министра културе Златка Хасанбеговића и некадашњег шефа дипломатије те државе Давора Ива Штира.

Извор: ало

MD MONTEL