Обиљежено 26 година од оснивања специјалне јединице „Пеша“

JP Putevi Brcko

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је данас на обиљежавању 26 година од оснивања специјалне јединице “Пеша” да је ова јединица извршавала најтеже борбене задатке и да њен млади командант Бошко Перић Пеша треба да нађе своје мјесто у уџбеницима историје.

Милуновић је истакао да је ова била значајна за цијелу Републику Српску, јер је дјеловала на више ратишта по потреби.

Он је напоменуо да је јединица имала 96 бораца, а да их 19 положило животе за слободу и отаџбину.

“Посебну почаст одајем Бошку Перићу Пеши, борацу изнад свих бораца, који је примјер храбрости, пожртвованости и пратриотизма”, рекао је Милуновић у Ражљеву код Брчког, гдје је данас служен помен за погинуле припаднике јединице.

Он је оцијенио да млади људи као Пеша треба да буду примјер генерацијама које долазе, да се нађу у уџбеницима историје, јер су данас у искривљеном систему вриједност узори некакви људи из ријалити програма.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић напоменуо је да је јединица дала немјерљив доприност слободи и очувању Републике Српске.

Према његовим ријечима, ова јединица је била оличење патриотизма, посвећености и храбрости.

“На овим просторима смо посебно посвећени сјећању на ову јединицу, јер је оставила свијетао траг у одбрани Републике Српске”, истакао је Ђокић.

Ратни командант Прве посавске бригаде генерал Милорад Кутлешић подсјетио је да је ова јединица формирана према његовој наредби у марту 1993. године и да је добила специјалне задатке.

“Ову јединицу је, прије свега, красила дисциплина, одговорност, другарство, пожртвованост, патриотизам и жеља да се сачува српски народ”, рекао је Кутлешић.

Он је истакао да је јединица увијек била спремна да реагује у било којем дијелу Републике Српске уколико би се за тим указала потреба.

“Јединица је сврстана у неколико најелитнијих у то вријеме, а какав је њен комадант био говори и чињеница да је у жељи да помогне српским јунацима који су били на Мајевици и сам изгубио живот”, рекао је Кутлешић.

Он је изразио жаљење због погибије јунака какав је био комадант Пеша, као и због свих страдалих и рањених припадника ове храбре јединице.

Некадашњи припадник специјалне јединице “Пеша” Благоја Крајиновић присјетио се команданта јединице, за кога је рекао да је био шест пута рањен, али да није имао наредбу напријед него “за мном”.

“То је момак који је самоиницијативно напустио лагодан живот у Словенији и вратио се овамо да би бранио српски народ”, рекао је Крајиновић, те додао да је ову јединицу разликовало од других то што су били веома дисциплиновани.

На гробљу у Ражљеву служен је помен за 19 настрадалих припадника јединице, након чега су присутни положили вијенце.

Данашњем обиљежавању присуствовали су и и чланови некадашње специјалне јединице “Пеша”, српски представници законодавне и извршне власти, као и бројни грађани Брчко дистрикта.

Обиљежавање је настављено у брчанском Дому културе гдје је припремљен пригодан умјетнички програм.

Извор: срна

MD MONTEL