Протест због апела једне мајке против ношења хеланки

Kolubara

Писмо једне маме коју брину студенткиње у хеланкама довело је до протеста.

Писмо једне мајке коју брине велики број девојака у хеланкама на универзитетском кампусу у Индијани изазвало је бурне реакције и протесте.

„Ја сам само католкиња, мајка четворице синова и имам проблем који само девојке могу да реше: хеланке,“ написала је Маријен Вајт у писму објављеном у студентским новинама.

Вајт је објаснила да јој је призор хеланки био „болно наметнут“ за време посете синовима и довео је до тога да „момцима буде тешко да игноришу“ женска тела.

„Мислите на мајке које имају синове следећи пут када идете у шопинг и размислите да узмете фармерице уместо хеланки,“ предложила је студенткињама Нотрдам универзитата.

Писмо је моментално изазвало бурне реакције студентиња. Оне су поручиле да избор одеће не би смео да им се намеће и да жене треба да носе оно што желе.

Студентска група „Ирци за репродуктивно здравље“ организовала је „Дан поноса хеланкама“. Желели су да охрабре људе да поносно носе хеланке у кампусу.

Догађај је осмишљен као протест против „прастарих сексистичких идеја“ по којима су жене одговорне за поступке мушкараца који нису у стању да се контролишу.

У знак протеста, многе студенткиње су на друштвеним мрежама поделиле своје фотографије у хеланкама.

За неке студенткиње ношење хеланки у кампусу није било ништа ново, међутим протест је подстакао друге да по први пут обуку спандекс у јавности.

Постало је уобичајено да жене носе хеланке и панаталоне за јогу и ван теретане током последњих година, а ови комади одеће постали су тема разних контроверзи.

Док су једни на интеренету преиспитивали да ли је аутор писма заправо трол чији је циљ био да покрене расправу, сајт Вашингрон Пост је истакао да ово није први пут да писмо у студентским новинама доводи у питање облачење студенткиња.

У отвореном писму под називом „Девојке, будите пристојне“, тадашњи студент је жестоко критиковао „неприкладну“ одећу коју су жене носиле у кампусу.

Никол Ведик, једна од старијих студенткиња на универзитету рекла је да жели да буде део протеста јер „оно што носи није позив за друге да сексуализују њено тело“.

Кејт Бермингем, докторанткиња на универзитету је поделила фотографију на којој је у хеланкама, уз подсетник да су жене тамне коже чешће мета критике због кршења наметнутих норми облачења.

Извештај Националног женског правног центра је утврдио да су девојке црне коже добијале оштрије укоре за кршење правила облачења од оних беле коже.

Велики број људи на друштвеним мрежама је истакао да им је „било инспиративно“ видети и пуно мушкараца који су подржали протест.

Један студент је у новинама објавио одговор на писмо, подстичући своје колегенице са факултета да „носе оно што желе“.

„То како се облачите за цркву није одраз вашег карактера, нити вас начин облачења дисквалификује од тога да вас сви ми остали третирамо достојанствено и са поштовањем“, написао је он,

Извор: насловинет

MD MONTEL