Доктори носе беле мантиле, а хирурзи носе ПЛАВЕ и ЗЕЛЕНЕ мантиле када оперишу

JP Putevi Brcko

До пре мало више од 100. година хирурзи су као и остали медицински радници носили беле мантиле. Онда се та пракса променила.

Хирурзи су до пре сто година носили беле мантиле, а онда је један британски лекар открио да их то омета у раду. Наиме, беспрекорна белина под јаким светлом може да заслепи хириурга у раду и на неколико минута. Тај ефекат је сличан ефекту који на очи има сунце које се пресијава на снегу.

Тада је одлучено да хирурзи „промене“ боје својих мантила.

Прича се ту не завршава. Пошто је „отпала“ бела боја, поставља се питање зашто су за мантиле хирурга одабране баш зелена и плава?

Чињеница је да се плава и зелена налазе на опозитној страни јарко црвеној боји, што помаже хирурзима да се током операције увек фокусирају на крв. Поред тога те две боје због својих опзитних средстава изоштравају вид и помажу хирурзима да лако уоче црвену боју, односно у случају хирурга, да лакше уоче крв.

Све ово је од помоћи хирурзима да лакше уоче анатомију, сконцентришу се на пацијента и нијансе крви, што у неким случајевима може бити битно да би се грешке код операција сведу на минимум..

Извор: србијаданас

MD MONTEL