Долази најгори сценарио, а Немци као да тога нису свесни

JP Putevi Brcko

Док влада канцеларке Ангеле Меркел осећа да се приближава криза немачке економије, гласачи као да не виде „олујне облаке“.

То ствара невоље званичницима који треба да уклоне ризике док Меркелова улази у последњу годину своје политичке каријере.

Влада предвиђа само кратко успоравање пре поновног раста приврде наредне године, али сви знакови говоре да се званчници у тишини припремају за потенцијално много горе последице.

Забринути су и лидери који се припремају да преузму „палицу“ кад Меркелова сиђе са функције и кажу да би се гласачи могли наћи ухваћени у економски шок усред политичке транзиције, преноси Блиц позивајући се на агенцију Блумберг.

Како се наводи, два старија званичника њене Хришћанско-демократске уније изразили су овог месеца забринутост да би овај двоструки талас могао „продрмати“ политичку мапу уочи следећих избора, а најјаснији знак да је влада нервозна је њен рискантни план да спасе Дојче банку њеним спајањем са домаћим ривалом, Комерцбанком.

Чињеница да су министри спремни да се нађу на мети критика због укидања 30.000 радних места показује колико озбиљно узимају претњу од рецесије, пише америчка агенција и додаје да владајућа коалиција такође разматра да ли треба олабавити уставна ограничења владиних трошкова.

„Постоји много глобалних ризика по економију. Ако глобални ризици додатно нарасту, можда ће то бити превише за одржив раст“, рекао је за Блумберг члан канцеларкине ЦДУ и економског комитета доњег дома парламента Матијас Хајдер.

С друге стране, немачки министар финансија Олаф Шолц рекао је прошле недеље да је спреман да употреби сва доступна фискална средства да стимулише економију ако дође до кризе, иако је искључио могућност промене правила како би ставио и додатна средства на располагање.

Он је додао и да су најбоља припрема за период велике економске неизвесности „добре, стабилне финансије“. Иако се проблеми гомилају над Берлином, порука из унутрашњих кругова Меркелове је јасна – „не преврћи чамац који се већ љуља“.

Кад је Шолц у јануару рекао да су златне године за Немачку завршене, брзо га је поклопио министар економије Петер Алтмајер, близак Меркеловој.

„Не треба причом поткопавати економски замах“, рекао је Алтмајер.

Извор: б92

MD MONTEL