„Минт“ гради фабрику у Лозници, посао за 1.000 радника

JP Putevi Brcko

У Лозници ће данас бити положен камен темељац за погон компаније „Минт“, из сектора аутомобилске индустрије, у коју би, према ранијим најавама требало да буде уложено 100 милиона евра и запослено 1.000 радника.

Свечаној церемонији полагања камена темељца присуствоваће председник Србије Александар Вучић.

Током посете Лозници, у оквиру кампање „Будућност Србија“, председник Вучић изјавио је да долазак компаније „Минт“ у Лозницу значи велику ствар и помоћ људима у Подрињу.

У октобру прошле године, министар привреде Горан Кнежевић потписао је у име Владе Србије оквирни споразум, којим се предвида отврање новог погона те фрабике у Лозници.

Како је тада саопштено из Министарства привреде, компанија „Минт аутомотив Јуроп“ се споразумом определила да у нови погон у Лозници, где це производити алуминијумске кровне носаче, облоге за возила, алуминијумске оквире за врата и акумулаторе, уложи 100 милиона евра и запосли 1.000 радника.

Инвестиција ће, наведено је, бити реализована у више фаза.

„Минт аутомотив Јуроп“, као и „Цирплан Лимитед“ део су „Минт групације“ са седиштем у Кини и један је од водећих светских добављача у пројектовању, производњи и продаји структурних делова, облога и декоративних делова путничких возила.

„Минт групација“ има производњу на више од 30 локација у Кини, затим на Тајланду и у Мексику.

У октобру прошле године са представницима компаније „Минт“ разговарао и председник Вучић, поручујући им да ће у Србији имати најбоље услове, јер је циљ да се врати живот у Западну Србију.

Представници компаније тада су обавестили председника и о њиховом плану да годишње пошаљу 300 деце из Лознице на школовање и усавршавање у Кину.

Компанија „Минт“ својим производима снабдева главне произвођаче аутомобила који имају више од 80 одсто удела на глобалном тржишту, а извози у Аустралију, Европу, Северну Америку, Јапан и југоисточну Азију.

MD MONTEL