Позив грађанима да подрже иницијативу да мост на реци Брки добије назив „Срђан Алексић“

JP Putevi Brcko

Активисти из неформалног покрета „District team“ покрећу иницијативу да мост на реци Брки, код ушћа у реку Саву, добије назив “Срђан Алексић”.

Иницијативу можете наћи на линку https://www.1ka.si/a/211903..

„Сматрамо да у нашем граду, примеру мултиетничке функционалне средине, мост треба да носи назив „Срђан Алексић“. Мостови су увек спајали људе, те сматрамо да један од мостова у нашем граду треба да носи назив по хероју из протеклог рата, који је бранећи туђи живот, дао свој“, кажу иницијатори ове идеје.

Подсећања ради, према сведочењу, дана 21. јануара 1993. године неколико припадника Војске Републике Српске је легитимисала особе на требињском тргу. Након што су установили да је једна од легитимисаних особа муслиман Ален Главовић, почели су га тући. Тада је Срђан прискочио у помоћ Главовићу, а четворица војника су, уместо Главовића, кундацима претукли Срђана. Од задобијених озледа Срђан је пао у несвест, те напослетку преминуо истог дана. Срђанов отац је на посмртници написао: „Умро је вршећи своју људску дужност.“ Један од нападача на Срђана је погинуо током рата, док су остали осуђени на 28 месеци затвора. Срђан Алексић је пример и симбол људскости и јунаштва.

MD MONTEL