Ко су најбогатије жене на свету?

JP Putevi Brcko

Мекензи Безос, супруга власника Амазона се после развода придружила најбогатијим женама на свету. Ко је још на овој листи?

Када најбогатији човек на свету и његова супруга одлуче да се разведу, бројке су увек огромне.

Тако је и било прошле недеље, када су се оснивач Амазона, Џеф Безос, и његова супруга Мекензи сложили око услова развода.

Мекензи Безос ће задржати 4 одсто удела у највећој компанији за онлајн трговину. Њен удео је вредан 35.6 милијарди долара, а она је постала трећа најбогатија жена на свету (и двадесет четврта најбогатија особа на свету).

Ко су друге жене на врху глобалне листе богаташа? И како су доспеле тамо?

1) Франсоаз Бетенкур – Мејер

Вредност капитала: 49.3 милијарди долара, што је чини петнаестом најбогатијом особом на свету, по подацима Форбс магазина.

Ко је она?

Француска наследница Лореал која, заједно са својом породицом, поседује 33 одсто те компаније.

Ова шездесетпетогодишњакиња је наследила своје богатство од мајке Лилијан Бетенкур, која је умрла у септембру 2017. у 94. години живота. Њих две нису биле у контакту од сукоба који је почео 2007. али су се помириле неколико година пре смрти Бетенкур.

Наследница Бетенкур-Мејер је такође и ауторка књига о грчким боговима и јеврејско-хришћанским односима.

2) Алис Валтон

Вредност капитала: 44.4 милијарди долара, чиме заузима 17. место на листи најбогатијих људи на свету.

Ко је она?

Алис има 69 година, а њен отац је Сем Валтон, оснивач америчког ланца супермаркета Волмарт.

Међутим, за разлику од своје браће, удаљила се од породичне компаније и посветила уметности. Постала је председница Кристал Бриџис музеја америчке уметности у родном граду Бентонвилу у држави Арканзас.

3) Мекензи Безос

Вредност капитала: Најмање 35.6 милијарди долара – ово је само њен удео у Амазону, али је тачна вредност њеног капитала највероватније још већа. Обратите пажњу на Форбсову 2020 листу богаташа да видите колико већа.

Ко је она?

Рођена је у Калифорнији, има 48 година и четворо деце са оснивачем Амазона. Упознали су се радећи заједно у једном инвестиционом фонду, а венчали се 1993. године.

Мекензи је била једна од првих запослених у Амазону, на позицији књиговође. Објавила је неколико романа који су имали добре критике, а њена професорка, књижевница Тони Морисон, каже да је Мекензи била једна од њених најбољих студенткиња.

Основала је и организацију за борбу против насиља, Bystander Револутион(Револуција посматрача), која подстиче „једноставне навике доброте, храбрости и инклузије“.

4) Жаклин Марс

Вредност капитала: 23.9 милијарде – 33. најбогатија особа на свету у ери пре Мекензи Безос (ово се односи и на друге жене у наставку листе)

Ко је она?

Она има 79 година и поседује трећину Марса, највеће светске компаније за производњу слаткиша коју је 1911. основао њен деда Френк.

Радила је за породичну фирму скоро 20 година и остала у одбору до 2016.

Сада је описују као филантропкињу која је, између осталог, чланица одбора Националне опере Вашингтона и Националне архиве.

Једна занимљивост коју можда нисте знали о Марсу: ова компанија је један од највећих произвођача хране за кућне љубимце у Америци.

5) Јан Хуијан

Вредност капитала: 22.1 милијарде долара, што је чини најбогатијом женом у Кини и ставља на 42. место листе најбогатијих људи на свету.

Ко је она?

Ова тридесетседмогодишњакиња поседује 57 одсто кинеске компаније Кантри Гарден Холдингс, која је доживела процват у таласу експанзије кинеских грађевинских фирми.

По подацима са сајта компаније, Кантри Гарден је била трећа највећа светска компанија за развој некретнина 2016. године.

Јан Хуијан је дипломирала на Универзитету у Охају, а већински део свог удела у компанији наследила је од оца.

6) Сузан Клатен

Вредност капитала: 21 милијарда долара, што је ставља на 46. место листе најбогатијих људи на свету.

Ко је она?

Друга Европљанка на листи. Ова Немица има 56 година, а за њено богаство заслужни су фармацеутска индустрија и аутомобили.

Наследила је 50 одсто хемијске и фармацеутске компаније Алтана АГ након смрти родитеља, док заједно са братом поседује скоро педесет одсто компаније за производњу аутомобила БМВ.

Приватизовала је компанију Алтана и преузела власништво, а купила је деонице и у другим компанијама – од оних које се баве енергијом ветра па до производње графита.

7) Лорин Пауел Џобс

Вредност капитала: 18.6 милијарди долара, што је чини 54. најбогатијом особом на свету.

Ко је она?

Удовица једног од оснивача компаније Епл, Стива Џобса, која је наследила 20 милијарди удела у компанијама Епл и Дизни након смрти супруга.

Од тада, ова педесетпетогодишњакиња је инвестирала део новца у новинарство, преузела већински део Тхе Атлантиц магазина, док је део новца уложила и у непрофитне публикације Мотхер Јонес и ПроПублица.

Инвестирала је и у школу за програмирање и покренула Емерсон колектив који се залаже за реформе у области имиграција и образовања.

Извор: ббц

MD MONTEL