ГОРИ НОТР ДАМ – Ватрена стихија прогутала читав кров чувене катедрале у Паризу

Kolubara

У Катедрали Нотр Дам у Паризу вечерас је избио масивни пожар који се, упркос напорима ватрогасне службе, релативно брзо проширио. Ипак, како преносе медији, два торња су сачувана, али је у напорима да се обузда пламен теже повређен најмање један ватрогасац. Такође, према званичним информацијама, изгорело је две трећине крова.

Француски „Монд“ наводи да је пожар избио на тавану, али је у међувремену обухватио цео кров услед чега се догодило урушавање. Ватрогасци су се борили да се део који пламен није захватио сачува, међутим ватрена стихија убрзо је захватила и леви звоник. Такође, тамо где видно недостаје кровна површина јасно се назире снажна ватра која се протеже из унутрашњости здања.

Услед јачине пламенова, прво су падали делови, па онда и врх торња историјског објекта, а како је сцена коју бројни корисници друштвених мрежа описују као „стравичну“ и „невероватно тужну“ изгледала више можете да видите овде. Према званичним информацијама, пожар је уништио две трећине крова.

Ипак, треба напоменути да се ватрогасна служба брзо одазвала по позиву, да су постављени безбедносни параметри, а за медије је кратко на почетку прокоментарисано само да је у току акција гашења. Нешто касније, француски медији су пренели да се због пожара појавило око 400 ватрогасаца, чак и они ван дужности.

Неколицина је испричала да су им напори подељени на две стране – покушајима да се спречи урушавање северног торња, али и да се сачувају уметнине које се налазе у задњем делу катедрале. Упркос свим напорима, ватрогасцима је тек након поноћи био могућ улаз унутар Нотр Дама.

Ситуацију која је претходила ватреној катасрофи описао је Анре Фино, портпарол Нотр Дама.

– У овом тренутку не можемо да потврдимо како је дошло до пожара, као ни да ли је неко остао у катедрали. У нормалним околностима не би требало да је било ко од радника остао јер радови престају у периоду између 17 и 17.30 часова, али једноставно нисмо сигурни – рекао је Фино, па додао да су аларм чули у 18.30 часова и да су одмах препознали о чему се ради јер је пре неколико недеља одрађена вежба у случају пожара: „Убрзо смо видели густ облак сивкасног и жућкастог дима како куља из зграде“.

Иако узрок наизглед масивног пожара још није јасан, поједини званичници су сугерисали да би могао да буде повезан са радовима који су били у току у здању, јавља „Би-Би-Си“. Покренута је истрага са циљем откривања узрочника пожара, а из Тужилаштва је предочено да „преферирају претпоставку да је у питању несрећан случај, више него криминални акт“. Такође, напоменули су да је, према информацијама којима тренутно баратају, ватра заиста „почела случајно“.

Председник Француске Емануел Макрон одложио је планирано обраћање нацији „због страшног пожара у Нотр-Даму“, преноси „Скај Њуз“. Нешто касније огласио се и на Твитеру и том приликом предочио да је тужан због великог пожара који је захватио катедралу, а потом је и посетио лице места где је предочио да ће катедрала бити обновљена.

Иначе, на основу информација које стижу од новинара који се налазе на лицу места, иза безбедносних граница које су постављене окупило се много људи и, како кажу, међу њима нема никога да није видно потресен, те да већина присутних плаче.

Извор: блиц / цбс

MD MONTEL