Астероид величине зграде од 10 спратова, пролази данас поред Земље – биће близу

JP Putevi Brcko

Астероид величине зграде од 10 спратова проћи ће поред Земље на пола удаљености до Месеца, упозорила је НАСА.

Како пише „Индепендент“, астероид 2019 ГЦ6 проћи ће у четвртак око 219.000 километара од Земље и тако избећи разорни судар. Ипак, НАСА је упозорила да би орбитална путања астероида и даље могла представљати ризик у будућности.

Након што је откривен 9. априла, научници из НАСА-иног Лабораторија за млазни погон у Калифорнији сместили су га на попис астероида за које постоји ризик од судара са Земљом у следећих 100 година. Близу Земље требао поновно да прође 2034., 2041. и 2048. године.

Није неуобичајено сударање свемирских крхотина са Земљом, с тонама космичког материјала које свакодневно пролазе кроз атмосферу. Иако велика већина изгори пре него што стигне до тла, сваких десетак година неки већи астероид судари се са Земљом.

Због релативно мале величине, астероиди су познати по томе што их је тешко уочити и често остају неоткривени све до неколико дана пре него што прођу или се сударе са Земљом. Астрономи из НАСА-е Лабораторије за млазни погон недавно су то описали као да на ноћном небу покушате уочити грумен угља, пише „Индепендент“.

MD MONTEL