Повежимо се да спријечимо напуштање школован

JP Putevi Brcko

Удружење грађана „Демос“ Брчко Дистрикт је удружење које је формирано 2016. године и до сада је било носилац неколико значајних пројеката који су позитивно оцјењени од стране јавног мијења. Фокус „Демоса“ су дјеца и млади, и чинимо све што је у нашој моћи да им поправимо квалитет живота, обезбједимо већу асимилацију у заједницу и омогућимо боље услове да се креативно изразе.

Пројекат „Let’s connect to prevent school dropout“ је финансиран од средстава Европске Уније кроз пројекат „Bright4ALL“ који реализују „Саве тхе цхилдрен“ БиХ, ОЦ „Вермонт“ Брчко Дистрикт и „Жене са Уне“. Контрибуција УГ „Демос“ за овај пројекат износи 8 703,00КМ, а укупна вриједност пројекта је 47 815,00 КМ. Овај пројекат нема импликације по буџет Брчко Дистрикта.

Крајњи резултати пројекта су идентификација ученика који су у ризико групама, педагошко – инструктивни рад са њима и укључивање више институција у рјешавање проблема напуштања основног школовања у нашој локалној заједници кроз јединствену базу података ученика. Пројекат има два циља: први је креирање базе података свих ученика који похађају основно образовање у којој ће бити информације на основу којих ће се моћи препознати ученици у ризико групама и увезивање свих основних школа у Брчко Дистрикту, Центра за социјални рад, Центра за ментално здравље, Полиције и Одјељења за образовање (Пододјељење за предшколско и основно образовање, због статистике).

Важно је напоменути да ће само Центар за социјални рад и Одјељење за образовање имати приступ свим информацијама, а остали према својим циљним групама. Нпр, Прва основна школа ће имати само увид у податке о ученицима из своје школе. Такође, овим пројектом ће Пододјељење за предшколско и основно образовање имати могућност упоређивања броја ученика који похађају први разред са подацима из ЦИПСОВЕ базе података о ученицима који су обавезни уписати први разред основне школе (датум рођења и годиште). Упоређивањем, доћи ће се до података која дјеца нису уписала први разред, а имају обавезу по пребивалишту, и моћи ће се алармирати надлежне службе да се утврди разлог непохађања школе.

Други циљ пројекта је едукација стручних сарадника из горе поменутих институција и установа за рад на бази података и педагошко – инструктивни рад са дјецом и родитељима ученка који спадају у ризико групу од напуштања основне школе. Едукатори ће бити компетентни познаваоци педагошких наука са искуством у пракси. Едукацију ће проћи 26 стручних сарадника из основних школа, 1 из Одјељења за образовање, 2 из Центра за социјални рад и 1 из Полиције БД . Превенција је кључ успјеха, ми градимо врата која ће јој допринијети.
Свако дијете је важно, а дијете које не заврши основну школу постаје проблем заједнице и свих нас који је чинимо; Повежимо се да спријечимо напуштање школовања!

MD MONTEL