Притвор осумњиченом због изазивања опште опасности

JP Putevi Brcko

Поступајући по приједлогу Тужилаштва Брчко дистрикта БиХ надлежни суд у Брчком одредио је једномјесечни притвор према П.А. (36) због сумње да је 13. априла у насељеном мјесту Горњи Брезик пуцањем из аутоматске пушке, из возила у покрету, изазвао општу опасност.

Поред овог и кривичног дјела недозвољеног држања оружја или експлозивних твари, сумња се да је П.А. починио и насиље у породици, те је притворен због опасности да би га могао поновити, уколико би остао на слободи и уништити или сакрити доказе важне за кривични поступак.

Пошто је лишен слободе и доведен пред тужиоца осумњичени је убрзо испитан гдје је оцијењено да постоје разлози да му се одреди притвор у трајању од једног мјесеца. Основни суд Брчко дистрикта БиХ у цјелости је прихватио приједлог Тужилаштва, те је рјешењем одредио притвор осумњиченом у предложеном трајању.

По одређивању притвора у овом случају Тужилаштво у сарадњи с Полицијом Дистрикта наставља интензивну истрагу усмјерену на даљње прикупљање доказа о кривичним дјелима: Насиље у породици (из члана 218 став (3) Кривичног закона Брчко дистрикта БиХ ), Изазивање опће опасности ( из члана 317 став (1) Кривичног закона) и Недозвољено држање оружја или експлозивних твари (из члана 365 став (1) Кривичног закона Брчко дистрикта БиХ).

Предузимање радњи кривичног гоњења према одређеној особи не значи да је та особа заиста и одговорна за почињење кривичног дјела. Према принципу пресумпције невиности, свако се сматра невиним за кривично дјело док се правоснажном пресудом не утврди његова кривица.

MD MONTEL