Тек сад откривени детаљи о смрти Пинкија из филма „Ране“

JP Putevi Brcko

Младог српског глумца Душана Пекића гледатељи с ових простора памте по улози Пинкија у култном филму „Ране“, но мало ко зна причу о његовој трагичној судбини.

Пекић је трагично изгубио живот 2000. кад је имао само 19 година, док је био на одслужењу војног рока. Његова мајка Милунка Тасић тек је прије неколико дана смогла снаге прочитати налаз обдукције о смрти свог сина.

„“Био је у Краљеву у војсци, претходног дана је била заклетва. Претјерао је с пићем. Када смо се растали, отишао је с пријатељем до сусједног града и наставили су пити. Вратили су се око поноћи у касарну, а када је официр ујутро будио војнике, Душана је оставио да спава. Увијек се тешко будио“, открила је за српски Мондо.

Неколико тренутака касније неко је из војарне чуо кркљање и схватио да се млади Пекић гуши. Но, кад је стигла помоћ већ је било прекасно.

„У обдукцијском налазу пише да је смрт наступила услијед гушења, због удисања желучаног садржаја. Након 18 година сам се усудила прочитати тај налаз“, тврди мајка која никог не криви за смрт младог глумца.

„Несретан је то сплет околности. Живео је брзо и кратко, али испуњено. Био је спреман да са свима све подијели, одјећу, храну, када нису имали гдје, доводио их је кући да преспавају. Он је био милостив, зато још ваљда опстаје у срцима многих, а то је корак до вјечности“, закључила је и додала да дуго времена није имала срца погледати филм по којем га многи памте.

„Када сам први пут то успјела, хтјела сам бити сама. И жив је, и није. Како да га помилујем по лицу, када чујем његов глас… Данима послије тога нисам излазила међу људе“, каже.

Филм „Ране“ Срђана Драгојевића прати судбину двојице дјечака из Новог Београда, Пинкија и Швабе, који завршавају у свијету криминала. Швабу је глумио Милан Марић који је касније открио да су он и Пекић били веома добри пријатељи те да су многе младеначке лудости изводили заједно.

Пекићу је улога у „Ранама“ била прва и посљедња, а иако није претјерано волио школу, био је устрајан у томе да ће једног дана уписати глумачку академију. Филм „Ране“ многи памте и по томе што је на хрватској премијери приказан с титловима.

MD MONTEL