На ОИ у Токију атлетика ће добити додатне дане и још неке новитете

JP Putevi Brcko

Челници ОИ објавили су званичне распореде свих догађаја

Олимпијске игре у Токију одржаће се од 22. јула до 9. августа наредне године. Атлетика ће на програму бити рекордни број дана.

Атлетика ће на предстојећим ОИ трајати рекордних 10 дана што ће донети много погодности како самим атлетичарима тако и гледаоцима.

Такмичење ће отворити ходачи на 20км 31. јула а последња дисциплина биће мушки маратон 9. августа.

Распоред у Токију 2020. битно се разликује од наших претходних олимпијских распореда, али ће понудити великој већини атлетских навијача који присуствују играма прилику да се одлучи за гледање атлетских освајача олимпијских медаља. 15 од 17 финала дисциплина ће бити на главном стадиону- рекао је Директор ИААФ такмичења Паул Харди.

Нека од финала биће у преподневним сесијама, како је тражио Међународни олимпијски комитет. Тиме ће се повећат видљивост атлетике у свим временским зонама. Догађаји који се базирају на стадиону остају у вечерњим сатима како би се смањио ризик од великих врућина за наше спортисте издржљивости, док ће се дисицплине које се одвијају на путу почети што је раније могуће.

Нови распоред обухвата и традиционалне штафете али и историјску, мешовиту штафету 4×400м. Први пут ће атлетика заједно комбиновала таленте и мушкараца и жена у једном догађају на Играма. – закључио је Дирекотр ИААФ-а Паул Хард.

НЕКЕ ОД КЉУЧНИХ НОВИНА:

– Девет финала ће се одржати током јутарње сесије, плус завршетак оба маратона и сва три ходања. То ће омогућити већем броју глобалне публике да гледају финале у ударном термину.

– Због продуженог броја дана биће већи размак између подударајућих дисциплина у којима један атлетичар може да учествује у две (100м / 200м, 200м / 400м, 800м / 1500м, 1500м / 5000м, 5000м / 10.000м)

– Свих пет дисциплина на путу ће се одржати у различитим данима, без преклапања. Тако ће добити својих “5 минута“. Све трке ће почети у 6 ујутру или раније (пиштољ ће означити почетак мушке трке на 50км ходања у 5:30) како би спортисти добили најспремније и најсигурније могуће трке.

– Први атлетски догађај на програму биће мушко ходање на 20 км које је и финале. То је дисциплина где ће домаћин Јапан имати значајну улогу у борби за медаље.

– Десетобојци и седмобојке ће се такмичити истовремено,5. и 6. августа. По речима људи из ИААФ-а, то ће подићи гледаност јер ће љубитељи вишебоја моћи у једном цугу да испрате све догађаје.

– Нови распоред омогућиће довољно времена 400метрашима да се одморе између мешовите и стандардне штафетне трке.

Сатница:

Целокупни календар такмичења можете погледати овде.

MD MONTEL