БиХ на трећем мјесту по броју усељеника у Њемачку

Kolubara

Одмах иза БиХ, на четвртом мјесту, налази се трећа најмногољуднија земља на свијету – Сједињене Америчке Државе. Подсјећања ради, Кина има 1,4 милијарде људи, Индија 1,3 милијарде, БиХ око 3,6 милиона, а САД око 330 милиона.

Према овим подацима, од укупно 266.000 новоусељених у Њемачку изван земаља ЕУ током 2018. године, 12 одсто отпада на Индијце, девет на Кинезе, осам на бх. грађане, а седам одсто на Американце.

Судећи према овим подацима, то значи да се у Њемачку лани званично уселило око 22.000 бх. грађана. Ова бројка се уклапа у званични податак из Амбасаде Њемачке у Сарајеву да је 2017. године та амбасада издала 17.000 виза за бх. грађане.

Иначе, занимљив је податак да је њемачка статистика израчунала да је 2018. године у тој земљи живјело готово 11 милиона људи који нису њемачки држављани.

Од поменутих 266.000 новоусељених, 83 одсто их је добило ограничени боравак, а остатак боравак на неодређено вријеме. Просјечна старост новоусељених је 35 година, а 68 одсто су мушкарци.

Посебно се запажа, како су истакли, да је миграција са западног Балкана у протеклих неколико година нагло порасла.

„До краја 2018. године су Албанија, БиХ, Србија, Косово, Црна Гора и Македонија у укупном броју миграната заступљени са скоро 25 одсто. У овај број убројени су они који су дошли с намјером запослења“, истакнуто је у документу.

Ако је вјеровати овим подацима, може се закључити да БиХ представља скоро трећину свих новоусељених у прошлој години са западног Балкана у Њемачку.

Додају да је крајем 2015. године овај број представљао тек осам одсто укупне усељеничке популације у Њемачку, а сада само БиХ попуњава тај број.

„Пораст броја усељеника са западног Балкана може се објаснити тиме да су те земље 2014. године проглашене сигурним, што им је отежало улазак у Њемачку под хуманитарним условима, а 2016. године олакшан им је приступ њемачком тржишту рада“, наведено је у документу.

Они подсјећају на оно што смо ми у неколико наврата писали, да је до 2020. године усвојена нова регулатива која омогућава запошљавање држављанима земаља западног Балкана по олакшаном поступку.

Како и они подсјећају, држављани ових земаља који имају понуду за посао за који њемачки послодавци нису могли наћи њемачке држављане могу добити радну визу под условом да у протекла 24 мјесеца нису у Њемачкој подносили захтјев за азил.

Такође, „Независне“ су писале да ће ускоро на снагу ступити нови усељенички закон у Њемачкој, који ће додатно олакшати егзодус балканских радника у ту земљу.

Демограф Стево Пашалић подсјећа да Њемачкој већ сада недостаје 1,2 милиона радника, а у ЕУ укупно 2,5 милиона радника.

„Гдје ће они наћи потребне раднике? Очигледно је да ће земље западног Балкана имати све већи проблем“, рекао је Пашалић.

Он тврди да БиХ већ сада реално има око 3.240.000 људи односно 300.000 мање него што је показао попис 2013. године.

Такође истиче да су земље попут Бугарске, Румуније и Хрватске, које су постале чланице ЕУ, након тога додатно захваћене трендовима депопулације те да се слични трендови могу очекивати и за земље нашег региона.

Извор: Независне

MD MONTEL