На данашњи дан: 1815. – У Такову подигнут Други српски устанак

JP Putevi Brcko

1815. – У Такову су српске старијешине одлучиле да подигну Други српски устанак, јер српски народ није више могао да издржи зулум Турака, који су, послије слома Првог српског устанка 1813, поново запосјели Србију.

За вођу устанка изабран је Милош Обреновић. Порта је пожурила да силом угуши устанак, али је Милош и војничким и дипломатским акцијама успио да надвлада аспирације Отоманског царства. Томе је допринела и Русија, која је, послије слома Наполеона, била у могућности да изврши притисак на Порту. Турци су пристали на примирје и обећали Србији самоуправу, а потом је Милош Србији постепено изборио статус аутономне кнежевине, а себи достојанство наслиједног кнеза.

1867. – Рођен је српски политичар и писац Јаша Продановић, члан Српске академије наука и умјетности. У краљевини Србији био је министар просвете и министар привреде, а после Другог свјетског рата – потпредседник Владе ФНРЈ. Као министар привреде, изборио је у Скупштини 1910. усвајање Закона о радњама на основу којег су створене радничке и друге коморе и уведено заштитно радно законодавство. С Љубом Стојановићем основао је 1921. Републиканску странку, коју је предводио до смрти 1948. Уређивао је више часописа („Народна мисао“, „Одјек“, „Гласник Професорског друштва“), приредио је двије антологије народних пјесама и приповједака и цјелокупна дјела Јована Јовановића Змаја, Јове Илића, Светислава Вуловића и Лазе Лазаревића. Остала дјела: „Уставни развитак и уставне борбе у Србији“, „Вук Караџић и Милош Обреновић“, „Историја политичких странака и струја у Србији“, „Наши и страни“, „Наша народна књижевност“.

1913. – Главни командант црногорске војске, престолонасљедник кнез Данило Петровић, и командант турског Скадарског армијског корпуса, Есад паша Топтани, потписали су у Првом балканском рату споразум о повлачењу турске војске из Скадра и предаји овог града Црногорцима. Према споразуму, турске трупе су истог дана напустиле Скадар, у који су ушле црногорске јединице, свечано дочекане од грађанства. Сљедећег дана, Есад паша је сачекао на капији Тврђаве кнеза Данила и предао му кључеве Тврђаве. По пашином одласку, кнез Данило је, уз звуке војне музике и испаљен 21 артиљериски плотун, поставио црногорску заставу на Скадарску тврђаву, али су Црногорци 14. маја 1913, у складу са одлуком великих сила, морали да се повуку из Скадра, који је припао новоформираној албанској држави, која никада раније није постојала у историји.

1999. авијација НАТО је са два разорна пројектила погодила зграду Телевизије Србије у Абердаревој улици у центру Београда, усмртивши 16 људи.

MD MONTEL