Побуна музичара — Евросонг под знаком питања?

JP Putevi Brcko

Вивијен Вествуд, Питер Габријел и Волф Алис налазе се међу 50 британских уметника који су затражили да се Евросонг премести из Израела, пише Би-Би-Си.

Британски уметници у отвореном писму Би-Би-Сију, позивајуц́и се на кршења људских права, захтевају од британског јавног сервиса да од организатора затражи да се такмичење за песму Европе одржи у некој другој држави.

„Евросонг можда јесте лака забава, али то не значи да не треба водити рачуна о људским правима“, стоји у писму.

Британски јавни сервис им је одговорио да не приличи да се „учествовање Би-Би-Сија користи у политичке сврхе“.

Годишње такмичење требало би да буде одржано у мају у Тел Авиву.

Правило такмичења је да победничка земља организује Евросонг идуц́е године. Пошто је 2018. године победила израелска певачица Нета, домац́ин Евросонга за 2019. годину би требало да буде Израел, подсец́а Б 92.

Британски уметници кажу да је „шупља“ тврдња организатора да се тим такмичењем славе разноликост и укључивост, с обзиром на израелску окупацију Западне обале, Источног Јерусалима и Голанске висоравни“.

„Не смемо да затварамо очи пред системским израелским кршењем права Палестинаца. Би-Би-Си према своме статуту мора да промовише слободу изражавања. Требао би деловати у складу са својим начелима и извршити притисак на Евровизију да се такмичење премести у земљу у којој се не догађају злочини против слободе“, истичу британске звезде.

Писмо је упуц́ено неколико недеља пре емисије „Евровизија — ви одлучујете“, шоу програма Би-Би-Сија у којем гледаоци гласају за британског представника на Евросонгу.

Извор: Спутњик

MD MONTEL