Велика среда: Дан Јудиног издајства и дан у ком се Црква присећа жене грешнице која је миром помазала ноге Исуса Христа

Kolubara

Велика среда је дан када се Црква сећа и моли за грешницу која је миром помазала ноге Исуса Христа у Витинији, као и Јудино издајство које се десило након тога.

На Велику среду престаје се са служењем Пређеосвећене Литургије као и са читањем молитве Св. Јефрема Сирина коју прате велики поклони. На овај дан у цркви се врши освећење јелеја, једно од седам светих тајни. У богослужбеним песмама се дирљиво и поучно пореди поступак покајане блуднице и ученика издајника. Служи се Велико повечерје (као и у уторак), и носе се црне одежде. Пре Литургије, уместо отпуста часова са изобразитељном, свештеник чита молитву: „Владико многомилостиви..” која се током читавог Великог поста чита на крају Великог повечерја. Приликом читања ове молитве, сви присутни у храму чине велике поклоне до земље.
Затим свештеник моли од народа опроштај, као и на почетку Свете Четрдесетнице. Исто чине и сви присутни. На крају Литургије, код „Буди имја Господње..” последњи пут се чита молитва преподобног Јефрема Сирина са три земна поклона и по типику: „потпуно престају поклони који се чине у цркви“. Овим се завршава све што је карактеристично за великопосно богослужење и почињу посебна богослужења, везана искључиво за страдања Господња (“страдална“ или „страсна богослужења”).
Код куће, дан се иначе проводи у миру и молитвама. Могу се радити сви послови. Ништа се не прославља и избегавају се сва весеља. Дан протиче у исчекивању догађаја који су коначно остварење Господњег плана за спасење човека.


Овај дан је последњи радни дан у недељи. На њега жене не треба да шију, исто као и током цветне недеље. У Неготинској крајини за овај дан везан је један обичај, чупања буријана-биљке, за коју се верује да има магијску моћ и да штити од вештица. У понедељак је почела страсна недеља, током које треба строго да се пости. Страсна јер на старословенском реч страс значи-страдање, бол и трпљење. Током ове недеље не треба да се пере веш, да се пије, забрањује се и однос између супружника, јер се сматра да деца зачета у овом периоду могу добити “фрас”.

Извор:курир/опанак

MD MONTEL