Економска школа у школској 2019/2020. години уписује једно одјељење мање

JP Putevi Brcko

Према Приједлогу одлуке о броју ученика за упис у средње школе, који је Влада Брчко дистрикта усвојила, у Економску школу за школску 2019/2020. годину одобрен је упис 180 ученика у први разред.

„Чињеница да је све мање основаца на жалост је утицала и на уписну политику у Брчко дистрикту, па тако и на Економску школу. Тако да нам је одобрено да ове године упишемо девет одјељења што је једно одјељење мање него прошле године. Али ипак је то десет смјерова, десет различитих могућности за наше будуће ученике. Тако да они нису ништа на губитку, једино смо ми као заједница на губитку зато што имамо све мање дјеце “, прецизирала је директор ове школе Зора Пајкановић.

Према њеним ријечима, смјерови које нуди ова школа су економски техничар, економски техничар-пословна инфорамтика, царински техничар, банкарски техничар, комерцијални техничар и пословно-правни техничар.

У смјеру угоститељство и туризам, поред досадашњих туристичких техничара, кухара и конобара, како истиче, новина за ову годину је нови смјер угоститељско – кулинарски техничар.

 

У овој средњој школи такођер нема пријемног испита за упис, већ се само бодује општи успјех ученика постигнут у посљедња четири разреда основне школе, те успјех постигнут у осмом и деветом разреду из матерњег језика, првог страног језика, другог страног језика, математике и информатике.

Поред заједничког обиласка основних школа са другим средњим школама, како би свршене основце информисали што више о упису, Економска школа током обиљежавања Дана школе, 8 и 9. маја имат ће Дане отворених врата на које позивају све будуће средњошколце и њихове родитеље како би се што боље упознали са свиме што ова школа нуди када је у питању даље образовање, не само у школским већ и ваннаставним активностима.

Извор: РадиоБрчко

MD MONTEL