КАДА СУ СПЛИЋАНИ БИЛИ НОСИОЦИ СРПСКЕ ТРАДИЦИЈЕ И СЛАВИЛИ ПРАВОСЛАВНИ ВАСКРС…

JP Putevi Brcko

Код нас је сада светогрђе да се фудбал игра на Васкрс. Некада је било другачије. На Солунском фронту, на пример, наши војници су тај празник обележили, између осталог, играјући фудбал с Енглезима.

И у предратној Југославији, која, за разлику од оне поратне, социјалистичке, није била атеистичка, никоме није сметало да се првенствене утакмице играју на дан кад се прославља Христово васкрснуће. Овом приликом ћемо вам испричати један занимљив и прелеп тренутак из тог времена, када су се спортски ривали поштовали, Хајдук из сплита дичио србством, а „Хрвати“ славили с нама заједно православни Васкрс. Главни актери су били капитени два ривала Хајдука из Сплита и Јединства.

Било је то 24. априла 1938. „Политика” је то посведочила сликом, коју имате прилику да видите, а „Време” описом: „Кад је судија г. Бажант изишао на средину игралишта и дунуо неколико пута у пиштаљку позивајући капитене да бирају стране, дошли су Јозо Матошић и Бане Секулић. Сваки од њих држао је у руци по једно ускршње јаје. Бане је имао црвено, а Јоза шарено.”

Кад је судија из Загреба питао: „Круну или главу?”, да би бацио динар у ваздух, па на чију се страну окрене кад падне тај бира да ли ће да његов тим први да крене с центра или да изабере на којој страни ће да почне утакмицу.

„ – Ми ћемо, по српском обичају, туцајући јаја решити избор страна, пошто је данас православни Ускрс, а ми смо гости, – рекао је Јоза Матошић.”

Извештач Боривоје Кесић, иначе фудбалер београдске Југославије, каже да судија није имао ништа против:

„Али се десило чудо: Јозо је разбио врх црвеног јајета, а Бане „шотку” шареног. Према томе туцање се свршило нерешеним резултатом. Зато је судија био принуђен да „врти” динар. Јозо је добио право да бира страну. И он је изабрао сунце иза леђа.”

И коначан резултат је, као и туцање јајима некадашњег репрезентативца, учесника Светског првенства у Монтевидеу (Секулић), и тадашњег незаменљивог члана државног тима (Ј. Матошић) био нерешен (2:2). Јединство је на свом игралишту повело у 10. минуту голом Александра Аранђеловића (после рата је емигрирао као члан Црвене звезде и играо у Италији и Шпанији), чији је отац, богаташ и политичар, био власник клуба, а већ у 16. је било 2:0. После Секулићевог шута одбијену лопту је у мрежу послао Пајевић.

Извештач „Времена”, који је стајао поред Хајдуковог гола, тада је добацио капитену Хајдука да им је лоше пошло: „ – Не треба се плашити. Прсло је и моје и Банетово јаје. Биће нерешено, госпе ми”, одговорио је Јозо Матошић.

И већ у 20. минуту његов брат Фране је главом смањио на 2:1, а четири минута пре краја утакмице и донео Сплићанима бод.
————————–——————
ХРИСТОС ВАСКРЕСЕ !

 

Извор: Принцип

MD MONTEL