Ђорђе Тополовић, кошаркашко чудо из Бањалуке

Kolubara

Ђорђе Тополовић, млади кошаркаш из Нове Тополе, мјеста у близини Бањалуке, на претходном квалификационом турниру Еуролиге у Београду, играјући за сарајевски клуб „Спарс“ изабран је међу пет најбољих играча турнира.

„Осјећај је сјајан. Мислим да је то велики успјех и на том турниру остварио сам најбоље резултате које сам могао“, рекао је Тополовић на једном од тренинга у бањалучком Кошаркашком клубу „Rookie“.

Љубав према кошарци усадио му је отац Горан Тополовић који га је када је имао шест година одвео на први тренинг у „Игокеу“ из Александровца. У овом спорту највише му се свиђа сјајна атмосфера, као жеља за побједом коју осјећа на свим утакмицама.

„У кошарци је најбитнија забава и остваривање што бољих резултата“, каже Тополовић.

Репрезентативац Босне и Херцеговине тренутно игра за „Роокие“, клуб који се пласирано на полузавршне турнире Републике Српске и БиХ.

„Ми смо завршна јуниорска генерација, на љето послије одрађених обавеза у репрезентацији вјероватно ћу прећи у неки други клуб“, казао је Тополовић.

За услове у којима стаставају млади спортисти каже да нису лоши, јер често помогну Градска управа и Министарство породице, омладине и спорта РС.

„Најбитније је да се ради. И у малој дворани, у лошим условима, ако радите довољно, постићи ћете резултате“, сматра овај млади кошаркаш.

Тренутно Тополовић учествује на Шестоаприлском турниру у кошарци гдје се, поред репрезентације БиХ, такмиче и кошаркаши Кантона Сарајево, Македоније и Црне Горе.

„Играти за репрезентацију је највећа част коју може доживјети један спортиста“, каже он.

Изузетно је задовољан интересом публике за кошарку.

„Наше су утакмице добро попраћене, а ми смо, ајмо рећи, аматерски клуб који има само јуниорске категорије и опет има доста људи који прати наше утакмице“, рекао је он.

На питање гдје би волио да заигра у сениорској конкуренцији, рекао је да је свима је највећа жеља да играју у НБА, али да за то баш морате бити одабрани, један у генерацији.

„Волио бих једног дана да заиграм у Еуролиги“, рекао је он и додао да је сигуран да се до великих клубова може доћи уколико се ради исправно и напорно.

Наглашава да се раније у клубовима много боље радило с младим спортистима, а сада је остало само пар клубова који посвећују пажњу талентима. Према његовим ријечима, „Игокеа“ узима највише талентованих играча, а сличан посао раде и кубови „Будућност“ из Бијељине и Требиње.

Ученик је трећег разреда Економске школе у Бањалуци, а послије успјеха који је остварио у Београду професори су још толераннији, иако и иначе имају разумијевања за младе спортисте.

Дарко Регода, директор и тренер Кошаркашког клуба „Роокие“ каже да је до садашњих резултата Ђорђа довео четверогодишњи рад у овом клубу.

„Избор у пет најбољих играча на турниру је само круна и Ђорђе се неће зауставити на томе. Ми желимо и вјерујемо да ће постићи још много успјеха и да ће заиграти у озбиљном клубу и у сениорској кошарци. Има још један стаж јуниорски, послије тога иде и сенорска кошарка и надам се да ће и ту постизати запажене резултате“, рекао је Регода.

Објаснио је да је овај клуб посвећен раду с младим како би „избрусили таленте“ до сенирског нивоа, односно озбиљнијег клуба који игра виши ранг кошарке.

„Најтежи је прелаз између јуниорске и сеониорске кошарке. Али, ако је неко таленат и ако жели, он ће и да успије. Нормално, прије свега наше је да усмјеримо, да пружимо максималну подршку, али и до играча је. Он мора бити свјестан да је то мукотрпан рад, да резултати не долазе одмах. Некад прије – некад касније, али рад се увијек на крају исплати“, додао је Регода.

Извор: Анадолија

MD MONTEL